WRC Zweden KP11: Lappi leidt ruim, Neuville weer top 5

De Rally van Zweden is zijn duel om de zege kwijt, na de opgave van Takamoto Katsuta die zijn Toyota Yaris tijdens KP10 in een sneeuwmuur zette en daarmee Esapekka Lappi in een comfortabele positie plaatste. De Finse Hyundai-rijder heeft nu één minuut en 24 seconden bonus op Adrien Fourmaux in de Ford Puma en één minuut en veertig seconden op Elfyn Evans, de beste van de Toyota-rijders en de enige Toyota-rijder die nog meespeelt. Er resten de deelnemers vandaag nog vier proeven, waarna de eerste punten worden uitgedeeld.

Foto: Hyundai

Het leuk duel tussen Katsuta en Lappi duurde dus maar even, want waar de Japanner in de eerste KP op zaterdag nog tot op minder dan een seconde terugkwam, liep het een proef later dus fout. De situatie is nu volledig in het voordeel van Lappi en Hyundai, al zal het voor de sympathieke Fin niet eenvoudig zijn om foutloos aan de finish te komen. Hij heeft immers geen directe druk meer en dat is niet altijd eenvoudig, zeker niet in zeer moeilijke omstandigheden zoals nu in Zweden.

Achter hem vechten Adrien Fourmaux en Elfyn Evans om de tweede plaats, waarbij de Fransman een goede zaak deed met winst in de laatste, lange KP. Het verschil bedraagt nu zestien seconden tussen de Ford en de Toyota. Achter hen is Oliver Solberg (Skoda), leider in WRC2, nog steeds vierde, maar hij heeft nu Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe vlak achter zich. Het beste wat de Belgen kunnen verhopen, is die vierde plaats. Neuville heeft een achterstand van meer dan een minuut op de derde plaats. Grégoire Munster en Louis Louka (Ford) zetten hun leerproces verder.

In WRC2 telt Oliver Solberg een minuut voorsprong op Sami Pajari (Toyota) en Roope Korhonen (Toyota). In Junior WRC rijdt Tom Rensonnet (Ford) een mooie rally, met na KP10 een zesde plek op negentien deelnemers.

Deze namiddag start de lus van drie proeven om 14u15 en de slotproef volgt om 19u05, met een eerste run over wat morgen de Power Stage is.