F1: Red Bull. Nog beter met de RB20?

De nieuwe RB20 van Max Verstappen en Sergio Perez is een evolutie van de stamvader van deze serie, die begon met de RB18 in 2022.

foto: © redbull content pool

In tegenstelling tot de rest van het veld gaat Red Bull voor een grotere en fijnere voorvleugel. Red Bull toont met de zeer slanke zijpontons een eigen interpretatie van het idee dat afkomstig is van Mercedes en hun ‘zero pod’ zijflanken. Deze flanken zijn een integraal onderdeel geworden van het aeropakket, eerder dan een ware “zijponton”. Het kofferdeksel werd compleet herzien. Het is duidelijk dat de Honda motor op een nieuwe manier werd ingeplant om de luchtstromen over de wagen te geleiden. De ophangingen zijn push-rod, voor en achter, al werd er achteraan een bijkomende ‘draagarm’ bijgeplaatst, die vooral bedoeld is om een te grote “duik” van het achtersteven te verhinderen.

De Red Bull lijkt vooral een zeer conservatieve wagen te zijn geworden, waarbij de oplossingen, die in het verleden perfect werkten, nu vooral wat verder werden doorgedreven. Net als bij Ferrari lijken de problemen van Red Bull zich anno 2024 vooral intern te bevinden. Max Verstappen is een zekere kaart, Sergio Perez ziet zijn contract einde seizoen aflopen. Of dat de Mexicaan zal demotiveren, of misschien net zal aanvuren om de perfecte “nummer 2” te worden blijft een open vraag. En er is de opvolging van wijlen Dieter Mateschitz, de grote baas van Red Bull. Er is de huidige leiding van algemeen beheerder Oliver Mintziaff, zoon Markus Mateschitz en, aan de sportieve kant, Helmut Marko. Aan de andere kant is er de voormalige mede-oprichter van Red Bull, Chaleo Yoovidhya, uit de publieke belangstelling verdwenen sedert enkele jaren, maar nog steeds in het bezit van de meerderheid van de aandelen, en er is ook Christian Horner, die in onmin was gevallen met Helmut Marko, als vrije pion.

Maar ondanks alles is de kans dat we een Max Verstappen aan de leiding zien van het gros van de 24 te verrijden Grand Prix (het meeste ooit in een seizoen), relatief groot, om niet te moeten zeggen…absoluut zeker?