De Craig Breen Spirit of Rallying Award: een prachtig initiatief

Voormalig FIA Junior WRC-kampioen en trouwe supporter van het kampioenschap Craig Breen wordt dit seizoen geëerd. De Ier kwam bijna een jaar geleden om het leven bij testen voorafgaand aan de WRC-rally van Kroatië. Er komt dit seizoen een Craig Breen Spirit of Rallying Award.

Tekst: Koen Nuyts / Joost Custers – Foto: WRC

De prijs wordt toegekend aan de rijder die in de loop van het seizoen de typerende eigenschappen van Criag Breen het beste belichaamd heeft: de bereidheid om tegenslagen te overwinnen, een niet aflatende vastberadenheid om elk obstakel te overwinnen en een positieve houding in de relatie tot de collega-concurrenten, marshals en vrijwilligers, media en hun ingenieurs en monteurs. Dit jaar is er trouwens een recordaantal deelnemers in het Junior WRC met 19 teams. 

De onderscheiding is een passende eer voor de Ier Breen, die alom geliefd was vanwege zijn houding en nooit opgaf. Het was deze aanpak die ervoor zorgde dat hij in 2011 de titel veroverde en tot de laatste etappe in Groot-Brittannië vocht om de overwinning.

Na zijn succesvolle junior carrière ging Breen de strijd aan op het hoogste niveau van de rallysport. Breen reed voor fabrikanten als Citroën, Hyundai en M-Sport Ford, waarbij hij in totaal negen podiumplaatsen op het hoogste niveau behaalde.

Breen verloor op tragische wijze het leven op 13 april 2023 op 33-jarige leeftijd, waardoor een leegte achterbleef in de sport waar zijn leven sinds zijn kindertijd om draaide.

De winnaar van de prijs wordt bepaald door een onafhankelijk jury en wordt bekendgemaakt na de vijfde en laatste rally van het Junior WRC 2024, die zal plaatsvinden tijdens de EKO Acropolis Rally Griekenland van 5 tot 8 september. Het Junior WRC start dit weekend in Zweden, met onder meer onze landgenoten Tom Rensonnet en Loïc Dumont.