VAS: Ronde door Vlaanderen voor PatrickVan Remoortel en Valentin Charlet (Expert), en voor Sam De Wolf en Julie Cole (Touring)

De 24ste ditie van de Ronde door Vlaanderen zag een verscheide keure aan winnaars. Aan de ene kant een ervaren duo, met Van Remoortel en Valentin Charlet, dat het klappen van de zweep al kent, aan de andere kant een getalenteerd duo, Sam De Wolf en Julie Cole, dat hun eerste “grote” zege op het palmares mocht schrijven.

(persbericht)

Van aan de bochten in de Schelde, in Bossuit nabij Kortrijk, trokken de deelnemers richting Henegouwen. Bij Ath was er een eerste tussenpunt. In de klasse Expert zagen we een interessante strijd zich ontwikkelen. Jean-Jacques Martens en Aswyn Pyck tikten er als eersten aan voor Patrick Van Remoortel en Valentin Charlet, met vader en zoon Guy en Olivier Dupont als derden. Met de Volvo P444 uit 1957, de Apal Coupé uit 1951 en de Mini Cooper S uit 1965 zagen we gelijk ook een strijd tussen enkele van de oudste wagens van de wedstrijd. In de klasse Touring waren het Sam De Wolf en Julie Cole op de Porsche 924 uit 1979 die de leiding in handen namen, voor de Dyane “geit” van Felix Quirijnen en Pablo Cracco.

In het tweede deel ging het aanvankelijk dieper Wallonië in, om dan via een zwaai lang het bos van Lessines en een tussenstop bij café-restaurant “Chez le cousin et Béa” en een flirt met de Franse grens opnieuw richting Bossuit en Kortrijk te gaan. In Expert pakten Van Remoortel en Charlet de leiding over, na een sterk tweede deel, en ze konden die voorsprong verder uitdiepen in het derde en beslissende deel van de wedstrijd. Maertens en Pyck moesten zich tevreden stellen met de tweede plaats, maar Bernard Verstraete en Thomas Collard konden met de Toyota Corolla GT nog het vader-zoon duo van de Duponts van het podium stoten. In de klasse Touring waren de zaken heel wat duidelijker want het duo De Wolf en Cole sloegen verder een toch al indrukwekkende kloof. Opletten toch maar, want na een bestraffing in het derde deel boetten zij wat punten in, maar dat was ook het geval voor de concurrentie. De Wolf en Cole dus naar de zege met Quirijnen en Cracco op de tweede plaats en Gilbert Verstrate en Jean-Marc Piret (Opel Kadett C) die derde werden.

Sam De Wolf, met Julie Cole winnaar in “Touring”

We begonnen de eerste proef zo goed als in onze achtertuin, maar kwamen bij een haarspeld dwars te staan en verloren wat tijd. De rest van de RT’S gingen vlot, zonder hinder, en we konden vlot inhalen. Om door de tijdscontroles te raken moest je al niet veel treuzelen en goed doorrijden, we hadden meestal niet meer dan een paar minuten over. Na het tweede deel hadden we een ruime voorsprong, maar de buit was zeker nog niet binnen. De Ronde kennende, zat het venijn in de staart en dat bleek weeral waar te zijn. We moesten een straat links inrijden. Ik draaide te vroeg in. Julie had dit na een vlugge check door en zei dat we fout waren. We zagen een stempelcontrole maar wisten dat dit een valse stempel was. Gelukkig konden we nog omkeren. Bij het achteruitrijden in de pikdonkere straat kwamen we dan een ganse colonne aan wagens tegen. We zaten vast! Maar we zagen ook dat de Dyane van onze concurrenten de stempelcontrole pakte. Als iedereen de stempel nam, dan liepen we geen achterstand op, was de redenering. We maakten een berekende keuze! De laatste RT was bijzonder. Zeer traag, maar moeilijk. Op de parking van het Kluisbos en rond de toren moesten we op een kleine kaart navigeren en letters zoeken. We verloren er veel tijd, maar misten maar één letter. Daarna was het nagelbijten tot de resultaten online kwamen. Gelukkig hadden we tijdens de dag een enorme voorsprong uitgebouwd en konden we het ons veroorloven om enkele strafpunten te pakken op de laatste etappe. Onze Korsmit Rally Electronics tripmeter leverde weeral fantastisch werkt geleverd. Op naar de volgende!

Bernard Verstraete, met Thomas Collard derde in de klasse Expert

Deze editie zette opnieuw de focus op regularity. Geen van alle RT’s was echt gemakkelijk. Met mijn copiloot Thomas Collard wisten we dat RT13 belangrijk kon zijn. Met meer dan 13 km was het de langste van de wedstrijd, met 15 verschillende gemiddelde snelheden op enkele honderden meters van elkaar. We zijn dan ook bijzonder trots dat we daar de beste tijd konden laten optekenen. Spijtig dat we in het wedstrijdbegin iets minder goed presteerden. Ik moest me aanpassen aan het apparatuur van Thomas, die ik voor de eerste keer gebruikte. De navigatie leek dit jaar minder moeilijk, toch gingen vele deelnemers in de fout en konden we geleidelijk opklimmen in de rangschikking. De laatste RT, was voorzien op lage snelheid…maar om de goede weg direct te vinden in de bossen en de parkings van Kluisbergen moest je nog goed wakker zijn. De Duponts leken op weg naar de derde plaats maar kwamen in de problemen terwijl wij de tweede tijd draaiden. Zo konden we in laatste instantie op het podium klimmen. Bedankt aan de organisatie voor dit mooie parcours op verloren Henegouwse wegen, en aan al de vrijwilligers. Zonder hen zouden we onze passie niet kunnen beleven. Om het geheel perfect te maken zou het mooi zijn als bij sommige TK’s de timing zou kunnen aangepast worden aan de drukte wanneer meerdere deelnemers binnen dezelfde minuut rijden. Proficiat wel voor de keuze van de pauzes, en vooral de eindmaaltijd was van uitzonderlijke kwaliteit. Tot volgend jaar voor de 25ste editie.

Olivier Dupont, met Guy Dupont vierde in “Expert”

Wow! Zeer tevreden over de Mini. Het is een heel andere rijstijl, ik moet zeggen: bijna een andere sport! We hebben ons laten vangen op het einde van de wedstrijd, de vermoeidheid was zeker de reden. Maar al bij al zijn we tevreden over onze prestatie over de gehele dag. De organisatie was weeral super, met een fantastisch roadbook. We moeten u de Mini nog wat beter op punt stellen, maar uiteindelijk gaan we er staan!

Ronde door Vlaanderen

Organisatie: AC Hemicuda
Datum: 27 januari 2024
1ste manche van de Marathon Challenge van de Vlaamse Autosportfederatie 2024, ook tellende voor de diverse provinciale kampioenschappen (PAK)

KLASSEMENT EXPERT 2024
1. Van Remoortel Patrick-Charlet Valentin (Apal Coupe) 7,768
2. Martens Jean-Jacques-Pyck Aswin (Volvo PV444) 11,256
3. Verstraete Bernard-Collard Thomas (Toyota Corolla GT) 16,632
4. Dupont Guy-Dupont Olivier (Mini Cooper S) 25,688
5. De Munck Filip-Dhuyvetter Marino (Alfa Romeo Giulia) 39,201
…[geklasseerd: 23]

KLASSEMENT TOURING 2024
1. De Wolf Sam-Cole Julie (Porsche 924) 41,938
2. Quirijnen Felix-Cracco Pablo (Citroën Dyan) 59,959
3. Verstraeten Gilbert-Piret Jean Marc (Opel Kadett C) 62,147
4. Boodts Jean-Yves-Borry Stijn (Porsche 924) 64,925
5. Claeys Dirk-Planckaert Stefaan (BMW Z3) 91,240
… [geklasseerd: 13]