De Belgian VW Club net naast het podium in Zweden

Het seizoen 2024 van de Bridgestone FIA ecoRally Cup is goed gestart voor de Belgian VW Club. Met hun Volkswagen ID.3 belandden Bernard Heine en Valérie Piette net naast het podium van de Östersund Winter EcoRally. Bij hun debuut in Zweden legden Éric Cunin en Virginie Palizeul beslag op een mooie zevende plaats.

(persbericht / foto: © Belgian VW Club)

De Bridgestone FIA ecoRally Cup startte afgelopen weekend in Zweden, met de Östersund Winter EcoRally als openingsmanche van dit internationale kampioenschap voor regularity rally’s voor elektrische wagens. Bij de meer dan twintig wagens aan de start ook twee Volkswagens ID.3 in de kleuren van de Belgian VW Club, toevertrouwd aan de duo’s Bernard Heine-Valérie Piette en Éric Cunin-Virginie Palizeul.

Tijdens een heel regelmatige wedstrijd wisten Bernard en Valérie te schitteren door twee ‘scratches’ (de beste prestatie op één van de regularity tests) te veroveren. Aan het eind van de twee wedstrijddagen legden ze beslag op een meer dan degelijke vierde plaats. “Dit was een heel mooi avontuur”, vertelt Bernard. “Tuurlijk hadden we op het podium willen staan! Het parcours had meer rechte stukken dan vorig jaar, en dus was het respecteren van de gemiddelde snelheid belangrijker dan het eigenlijke stuurwerk, wanneer de wegen bochtiger zijn en het ritme moeilijk aan te houden is. De Volkswagen ID.3 beschikt over een uitstekend dynamisch rijgedrag, maar met gemiddelde snelheden die in verhouding met het parcours relatief laag waren was het niet mogelijk daar maximaal gebruik van te maken. Toch was dit een heel mooie wedstrijd, en hebben we door het rijden op sneeuw en ijs heel veel plezier beleefd. En wat de pure regularity betreft hebben we ook heel wat opgestoken!”

Het was vooral het gebruik van het systeem dat ze moest helpen om de gemiddelde snelheid aan te houden dat de Belgische duo’s wat last bezorgde. “We misten ervaring”, erkende Valérie meteen. “Door de sneeuwmuren langs de wegen hadden we wat problemen bij het kalibreren van de Crisartech, het toestel dat het aan te houden ritme aangeeft. Dat was ook het geval voor onze tegenstanders, maar zij hebben beter gereageerd en de kalibratie beter bijgesteld. Petje af daarvoor! Wij hebben ondertussen onze kennis van die fameuze Crisartech danig bijgespijkerd, en dat zal ons in de toekomst zeker van pas komen.”

Bernard en Valérie hadden al wat ervaring op de Zweedse wegen, maar voor Éric Cunin en Virginie Palizeul was het de eerste keer in de Östersund Winter EcoRally. “We onthouden vooral dat dit een schitterende ervaring was”, klonk het achteraf in koor. “Behalve de wel heel woelige zee tijdens de oversteek tussen Denemarken en Noorwegen, was de trip naar Zweden en de hele rally gewoonweg schitterend. De besneeuwde landschappen waren adembenemend, en we hebben honderden foto’s genomen. De organisatie van de rally was top, en met Bernard en Valérie klikte het uitstekend! Het was ook heel aangenaam om vanop afstand door Antoine Dechamps gecoacht te worden. Hij is zo een beetje de initiatiefnemer van de ecoRally binnen de Belgian VW Club en vanuit België volgde hij onze prestaties op de voet. Kortom, we hebben een prachtige week achter de rug, en dat was ook ons belangrijkste doel.”

De Volkswagen ID.3 die in samenwerking met de Llorens by Autosphère groep en Rent Speed Racing werd ingezet legde uiteindelijk beslag op een zeer eervolle zevende plaats, op 19 wagens die de finish haalden. “Gezien het niveau van het startveld en de ervaring van onze tegenstanders, ware specialisten in deze discipline, wisten we op onze plaats te finishen”, bevestigt Éric. “Niet vergeten dat dit voor mijn echtgenote Virginie een allereerste regularity rally was. Ze heeft er zich helemaal op toegelegd en door steeds beter het gebruik van de Crisartech onder de knie te krijgen wist ze zich behoorlijk uit de slag te trekken! Ik denk dat we klaar zijn voor onze volgende wedstrijd in de Bridgestone FIA ecoRally Cup, de Ardenne Roads ecoRally. Deze Belgische wedstrijd, die op 24 en 25 mei in en rond Durbuy zal worden afgewerkt, staat voor de eerste keer op de FIA-kalender en we kijken er ontzettend naar uit om er aan de start te staan!”