WRC Monte-Carlo KP3-5: Ogier op dreef, Neuville verliest tijd

De lus van vrijdagochtend in de 92ste editie van de Monte-Carlo zorgde vooraan voor de nodige afscheiding en opnieuw lijkt het Toyota dat aan het langste eind trekt. Sébastien Ogier won twee van de drie proeven, in soms verraderlijke omstandigheden, en de Fransman springt zo over Thierry Neuville (Hyundai) naar de tweede plaats, op nog amper tien seconden van zijn teamgenoot Elfyn Evans, die nog steeds leider is. Neuville won de eerste KP van de ochtend, maar een fout en een slechte laatste proef van de ochtend verwezen hem naar de derde plaats op 24,5 seconden van de Welshman. 

Nadat Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe de dag goed startten, met een prima scratch in KP3, ging het KP4 en KP5 mis. In KP4 ging onze landgenoot om zijn as, verloor goed tien seconden en in KP5 bleken de nota’s teveel ijs te bevatten. “Ik had veel ijs in mijn nota’s, vooral naar het einde van de proef, maar het dooide duidelijk veel meer dan verwacht. Ik was gewoon te voorzichtig. Je weet het niet en het is riskant om meer risico te nemen als er op de nota’s staat dat er overal ijs ligt“, ga onze landgenoot als uitleg aan de finish van de ochtendproef.  

Vooraan was het dus Ogier die fors tekeer ging, met een beste chrono in KP4 en KP5, waardoor de beide Toyota-rijders nu nog amper tien seconden uit elkaar liggen. Evans rijdt een regelmatige wedstrijd en blijft dus vooraan plaatsnemen.

Ott Tänak verloor in KP3 tijd en vecht nu met een verrassende Adrien Fourmaux (Ford) om de vierde plek, op meer dan een minuut van de leiders, terwijl Grégoire Munster (Ford) strijd levert met Andreas Mikkelsen (Hyundai) om plaats zes.

Schitterende strijd in WRC2

Zoals verwacht is de strijd in WRC2 eigenlijk intenser dan in WRC. In de opener van de dag was Oliver Solberg (Skoda) primus, terwijl Pepe Lopez (Skoda) de tweede voor zijn rekening nam. Lopez deed zijn kunststukje nog eens over in KP5 en is dus leider, met vier tienden bonus op Nikolay Gryazin en vijf seconden op Yohan Rossel, beide in de Citroën C3 van DG Sport.