WRC Monte-Carlo interview Armand Fumal: “Het zal geen makkelijke editie worden”

De Belgen zijn in deze 92ste editie van de Rally van Monte-Carlo goed vertegenwoordigd en dat in heel wat klassen. Naast de Belgen in WRC en WRC2, gaat Armand Fumal in zijn Alpine A110 Rally GT van Chazel Technologie Course op zoek naar een podiumplaats in de RGT-klasse. Autosportwereld sprak met de Luikse ondernemer voor de start van de eerste proeven.

Foto’s: © Chazel Technologie Course

Armand Fumal is niet alleen een routinier, met ervaring op circuit en in de rallysport, maar hij is ook een echte gentlemen driver. Hij doet de sport voor het plezier, is steeds bereikbaar en streeft tegelijkertijd altijd een goed resultaat na. In de Monte-Carlo doet hij het in de Franse Alpine met zijn Franse corijder Jules Escartefigue.

De Alpine is een geweldige auto, maar het zal hier niet altijd makkelijk zijn”, aldus Fumal. “We gaan een vrij atypische Monte-Carlo krijgen, quasi zonder sneeuw en ijs, al zal er in de eerste KP op vrijdagochtend op de top van de Col de Moissière, het hoogste punt van de rally, wel een stevige strook ijs overblijven. Bovendien starten we op slicks, wat die strook eens zo gevaarlijk zal maken. Voor het overige is er weinig winterse neerslag. Maar, opgepast, dat zal van deze editie van de Monte-Carlo geen makkelijke editie maken. Wat ik vrees en wat we ook zagen tijdens de shakedown, is dat de ‘koorden’ enorm zullen uitgereden worden, met al na de eerste tien wagens heel wat stenen en modder op de baan, wat het voor de deelnemers daarachter – Fumal start als 44ste –  extreem moeilijk zal maken. Bovendien is de kans op incidenten en lekke banden uiteraard veel groter. Het lijkt bij wijlen op een Condroz… En dan heb ik het nog niet over de tweede passage. Last but not least is er de kans op lichte ijzel bij de proeven voor tien uur ’s ochtends, want het vriest stevig in de bergen. Het zal geen makkelijke editie worden!”

Armand Fumal heeft al wat ervaring met de Alpine, hij zal dit seizoen ook nog de WRC-rally in Japan rijden, en mikt in de Monte-Carlo op een podiumplaats. “Onze teamgenoot Raphaël Astier, hij rijdt met Denis Giraudet naast hem, is de referentie en we gaan trachten in zijn buurt te blijven. De Monte-Carlo is eigenlijk een uithoudingswedstrijd en als je correct je wedstrijd opbouwt en indeelt, is een goed resultaat zeker mogelijk.

Vanavond, donderdag, om 20u35 start de wedstrijd en er worden twee proeven in het donker afgewerkt.