NES: de kickoff van de Nürburgring Endurance Series

In Duitsland woedt een strijd tot het organiseren van uithoudingswedstrijden op de Nürburgring Nordschleife, waarbij zowel de Nürburgring Endurance Serie GmbH als VLN door de rechtbank de mogelijkheid kregen om in de toekomst wedstrijden op het legendarisch circuit te houden. De nieuw opgerichte Nürburgring Endurance Series (NES) stelden zich vorige week voor.

(Foto: © NES met van links naar rechts René de Boer (mediaverantwoordelijke), Lutz Leif Linden (secretaris generaal van de AvD) en Ralph-Gerald Schlüter (Managing Director van NES GmbH))

Een jaar geleden begonnen tussen de AvD en de Nürburgring gesprekken voor een uithoudingskampioenschap op de Nordschleife en dit resulteerde in de zomer van 2023 tot de oprichting van de Nürburgring Endurance Serie GmbH, de organisatie die de NES zal inrichten. Automobilclub von Deutschland, kortweg AvD, is eigenaar van 76% van de aandelen in deze nieuw opgerichte organisatie en BS Motorsport GmbH & Co. KG bezit de overige 24%.

Vorige week presenteerde de NES zich aan het grote publiek met innovatief, aantrekkelijk, kostenefficiënt en duurzaam als vier pijlers die zullen worden nagestreefd. De precieze wedstrijddata voor dit kampioenschap zullen na de onderhandelingen met Nürburgring 1927 GmbH & Co. KG, onderdeel van de Nürburgring Holding, binnenkort worden bekendgemaakt.

De sportieve en technische reglementen voor het aankomende seizoen zijn gefinaliseerd en zullen eveneens zo snel mogelijk worden gepubliceerd. De wagens worden in drie divisies opgedeeld, gaande van pure racewagens tot auto’s die dicht bij hun productieversie staan. Het kampioenschap wil ook een goede transparantie creëren. Er kunnen uiteraard zowel professionele als niet-professionele rijders aan de start komen en men wil zich extra inzetten om de kleinere klassen aantrekkelijk te maken voor nieuwkomers. De teams zullen de administratie volledig online in orde kunnen brengen met het platform onGrid en er zal ook gefocust worden op hybride aandrijvingen en alternatieve brandstoffen.

De andere organisator van uithoudingswedstrijden op de Nordschleife, ADAC Nordrhein en zijn partner VLN, liet vorige vrijdag weten dat dit jaar de kwalificatiewedstrijden voor hun ADAC Ravenol 24h Nürburgring 2024 voor het VLN-kampioenschap zullen meetellen.