Dakar 2024: eindzege voor Carlos Sainz en Audi, de Mevius tweede!

De Spanjaard Carlos Sainz heeft in een Audi RS Q E-Tron de Dakar 2024 gewonnen. Na de problemen van Sébastien Loeb tijdens de laatste lange rit, op donderdag, kwam de vierde zege van de 61-jarige Madrileen niet meer in gevaar. Bovendien staat Guillaume de Mevius als tweede op het podium van deze Dakar, het eerste Belgische podium sinds Jacky Ickx in 1989. Hij neemt op het podium plaats tussen Carlos Sainz en Sébastien Loeb!

Foto: © Audi en Simon Bauchau

De ritwinst in de slotproef van deze erg aantrekkelijke Dakar 2024 was voor Sébastien Loeb en Prodrive BRX, de vijfde ritzege al voor de Fransman. Desondanks slaagde hij er niet in Carlos Sainz, die geen enkele ritzege behaalde, van de overwinning te houden. Bovendien strandden Sébastien Loeb en onze landgenoot Fabian Lurquin op minder dan vijf minuten van de tweede plaats en die is toch wel verrassend voor de rookie bij de wagens, Guillaume de Mevius. de Mevius won de openingsetappe en werd tweede in de slotproef. De Waals-Brabander redt zo ook de Dakar voor Toyota.

Noteren we ook dat er niet minder dan vier constructeurs in de topvijf eindigen, met Audi, Toyota, BRX, maar ook Ford. Het Amerikaanse merk doet het vanaf volgend jaar officieel in de Dakar. Van Belgische zijde reed ook Stefan Carmans een mooie eerste Dakar. Hij werd quasi foutloos 32ste, een prima prestatie.

Vier voor Sainz

Carlos Sainz komt met zijn vierde zege op gelijke hoogte van de Fin Ari Vatanen. Opvallend, Sainz doet het viermaal met een andere constructeur, want na VW in 2010, volgden nog zeges met Peugeot in 2018 en MINI in 2020. Nu schenkt de Spaanse ex-wereldkampioen rally dus Audi een eerste en voorlopig enige zege in de Marathonrally. Audi stopt immers met het Dakar-project. De 61-jarige Sainz moet in de lijst van winnaars enkel nog Stéphane Peterhansel (acht zeges) en Nasser Al-Attiyah (vijf zeges) laten voorgaan. 

Honda bij de motoren

Bij de motoren was de laatste ritzege voor Kevin Benavides en KTM, terwijl Ricky Brabec (Honda) zijn tweede Dakar wint, na de editie 2020. Op het podium wordt de Amerikaan vergezeld door Ross Branch (Hero) en Adrien Van Beveren (Honda). Jérôme Martiny (Husqvarna) werd knap 25ste, terwijl Joris Van Dyck, ook op een Husqvarna als 53ste eindigde. Pierre Saeys, ook al met een Husqvarna, tikte als 64ste aan. Bij de trucks is de winst voor het trio Tsjechische trio Macik-Tomasek-Svanda in een Iveco. Geen enkele Belg reed de Dakar volledig uit.