Dakar 2024 – rit 11: Loeb tegen rots, Sainz zegezeker, de Mevius op podiumkoers!

De droom van een eerste algemene winst in de Dakar is voor de rallylegende Sébastien Loeb brutaal uiteengespat of moeten we zeggen tegen een rots tot stilstand gekomen? Na goed 130 kilometer in de voorlaatste en elfde rit van deze Dakar raakte Loeb in zijn Prodrive BRX een rotsblok, brak een onderdeel van de ophanging en kon pas na meer dan een uur zijn weg weer vervolgen. Carlos Sainz is zonder onverwachte rampspoed zeker van zijn vierde overwinning in de Dakar, meteen de eerste – en voorlopig laatste – van Carlos Sainz. 

Foto’s: © Audi en BRX/DPPI

Er is een moment dat het geluk kantelt“, deed Loeb zijn verhaal voor de micro van de Dakar-TV. “Als je op een top van een duin staat, kan je niets zien en er moet een steen zijn geweest. Die raakte het wiel en verdraaide de hele ophanging. Dat was het dan.” De rechter draagarm vooraan van de Hunter raakte beschadigd bij de impact en pas na de hulp van een teamgenoot kon Loeb na meer dan een uur zijn weg verderzetten. 

De gevolgen zijn enorm voor de drievoudige nummer twee van de Dakar. Hij verliest alle kansen op de eindzege, terwijl Carlos Sainz nu rustig naar de overwinning kan cruisen. De Spanjaard kan voor de vierde maal zijn naam in het grote boek van de Dakar intekenen en hij zorgt meteen voor eerste zege van Audi, voorlopig meteen ook de laatste, daar Audi zich uit de Dakar terugtrekt. 

Podium voor de Mevius?

Het podium ziet er dus plots heel anders uit, met niet alleen de problemen voor Carlos Sainz, maar ook Lucas Moraes (Toyota) die in deze elfde rit bijna 40 minuten verliest. Hierdoor wordt Guillaume de Mevius tweede. Vandaag, in de elfde rit, werd hij ook tweede in de daguitslag.

In de tussenstand leidt Carlos Sainz nu met 1 uur en 27 minuten bonus op de Mevius, 1 uur en 36 minuten op Sébastien Loeb en 1 uur en 42 minuten op ritwinnaar Guerlain Chicherit in zijn Toyota. Morgen weten we dus of we een opvolger krijgen voor Jacky Ickx in de Dakar, die in 1989 tweede werd.

De voorlaatste ritwinst in de Dakar was overigens opnieuw voor Guerlain Chicherit (Toyota). Bij de motoren won Ross Branch op zijn Hero de rit, maar Ricky Brabec (Honda) lijkt de eindzege op zak te gaan steken. 

(Later meer)