Dakar 2024 – rit 10: Sainz ziet Loeb naderen tot op minder dan een kwartier

Opschudding in de tiende etappe van de Dakar, een lus rond Al Ula. De leider in de wedstrijd, Carlos Sainz (Audi) verloor onderweg tijd, stond zelfs even stil, maar kon op de meet de schade beperken tot een zevental minuten op zijn dichtste achtervolger, Sébastien Loeb in de Prodrive BRX. Guerlain Chicherit won de rit voor Toyota. 

Foto: © Audi

Heel even leek het erop dat deze Dakar 2024 alsnog zou kantelen, met een oponthoud voor de Spaanse Audi-rijder Carlos Sainz die goed een kwartier stilstond. Maar omdat Sébastien Loeb, die als eerste moest starten, geen enorm sterke rit reed, beleef het verlies voor de leider nog beperkt. Loeb telt nu dertien minuten en tweeëntwintig seconden achterstand op Sainz en dat met nog 655 kilometer tegen de chrono voor de boeg, waarvan 480 kilometer morgen en 175 kilometer op de slotdag. 

Guillaume de Mevius reed weer een prima rit, maar komt amper drie minuten dichter bij de derde plaats, in handen van zijn teamgenoot bij Toyota, Lucas Moraes. Problemen waren er daarentegen wel voor Giniel de Villiers (Toyota) die meer dan twintig minuten lijkt te verliezen en zijn vijfde plaats aan ritwinnaar Guerlain Chicherit moet inleveren.

Bij de motoren won Rick Brabec (Honda) en de Amerikaan verstevigt zo zijn leidersplaats tot meer dan tien minuten op Ross Branch (Hero).