Dakar 2024 – rit 9: Loeb wint, Sainz controleert

De negende etappe van de Dakar 2024 bracht de deelnemers van Hail naar Al Ula, met weer een stevig pak kilometers tussen start en finish van de etappe. De zege was voor Sébastien Loeb en onze landgenoot Fabian Lurquin, maar in hun Prodrive BRX konden ze amper tijd goedmaken op de leider in de wedstrijd, de Spanjaard Carlos Sainz Sr. in zijn Audi. De Spanjaard houdt nog steeds 20 minuten en 33 seconden bonus op de Fransman over en dat met nog drie – stevige – ritten te gaan. 

Foto: © Audi

Er gebeurde vandaag relatief weinig in de Dakar, met Loeb die vanaf het begin de forcing voerde en druk op Sainz trachtte te zetten, maar de Spanjaard plooide niet. Er gingen een paar minuten verloren, maar voorlopig lijkt dat genoeg in de jacht op een vierde algemene zege in de monsterrally voor de Spaanse ex-WRC-kampioen. Voor Loeb zou deze editie 2024 in een vijfde tweede plaats kunnen resulteren. 

Achter de beide leiders lijken ook de posities bij Toyota min of meer bevroren. Lucas Moraes is mooi derde, voor Guillaume de Mevius “en ik denk niet dat we op regelmaat nog derde kunnen worden”, aldus de Waals-Brabander. “Enkel wedstrijdfeiten kunnen ons nog een plaats laten opschuiven.” de Mevius zat weer knap in de kopgroep tijdens deze negende etappe en laat zien dat hij het potentieel heeft om nog beter te doen. Giniel de Villiers is en blijf vijfde, ook voor Toyota.

De zege bij de motoren was voor Adrien Van Beveren (Honda), terwijl Ricky Brabec (Honda) nu een kleine kloof van zeven minuten heeft op zijn dichtste achtervolger, Ross Branch (Hero). 

Morgen, woensdag, werken de deelnemers een lus rond Al Ula af, goed voor 371 kilometer tegen de klok.