Dakar rit 4: Loeb wint en Al-Rajhi verstevigt leidersplaats

De vierde etappe van de Dakar 2024 was meteen ook het tweede deel van een marathonetappe met beperkte assistentie. Over net geen 300 kilometer tegen de chrono ging het van Al Salamiya naar Al-hofuf en de dagzege was voor Sébastien Loeb in zijn BRX. Hij deed één minuut minder over de 299 kilometer dan de thuisrijder Yazeed Mohamed Al-Rajhi, die in zijn Toyota op zijn beurt een luttele veertien seconden sneller was dan Nasser Al-Attiyah in een tweede Prodrive BRX. Uiteraard verstevigt de Saoudi in de Toyota Hilux zijn leidersplaats in het klassement. 

Foto: BRX

Het tweede deel van de marathonetappe verliep zoals de voorbije ritten, met kleine verschillen en zonder dat een van de toppers echt een kloof kon slaan. Sébastien Loeb bezorgde Bahrain Raid Xtreme een eerste dagzege in deze 46ste editie van de Dakar. Vooraan in het klassement blijft Al-Rajhi dus leider en hij vergroot met een drietal minuten zijn bonus op de dichtste achtervolger, Carlos Sainz (Audi). Nasser Al-Attiyah volgt als derde op elf minuten. Loeb schuift op naar de zesde plaats, achter Lucas Moraes (Toyota). De winnaar van de derde rit, verloor wel goed tien minuten. Mattias Ekström (Audi) is vijfde.  

Onze landgenoot Guillaume de Mevius (Toyota) reed een sterke rit met een mooie zevende plaats als resultaat. De Brabander is nu weer knap tiende. José Ignacio Cornejo Florimo won bij de motoren en de Honda-rijder is ook de nieuwe leider.

Morgen, woensdag, gaat het met een betrekkelijk korte rit van 118 kilometer van Al-hofuf richting het duinenlandschap van het Empty Quarter, waar grote tijdsverschillen mogelijk zijn. Donderdag en vrijdag volgt dan de dubbele etappe zonder assistentie in de Saoedische woestijn.