Dakar 2024 – rit 3: Al Rajhi de nieuwe leider, Moraes pakt dagzege

De derde rit in de Dakar 2024 bracht de deelnemers van Al Duwadimi naar Al Salamiya, waar hen een beperkte assistentie wacht. De dagzege leek geruime tijd naar onze landgenoot Guillaume de Mevius te gaan, maar hij kende onderweg problemen. Het was op de meet Lucas Moraes (Toyota) die de dagzege wegkaapte, amper negen seconden voor Mattias Ekström (Audi). Yazeed Al Rajhi (Toyota) werd derde, maar wordt wel nipt de nieuwe leider. Guillaume de Mevius was dus goed gestart, maar verloor halverwege de rit bijna 25 minuten en zakt zo uit de top 10 van de klassering. 

(Foto: © Prodrive)

De strijd om de dagzege in deze derde rit was erg mooi om volgen, met vanaf het derde tussenpunt ook een leidersplaats voor Guillaume de Mevius. Onze landgenoot kende echter problemen na het zesde tussenpunt en verloor bijna 25 minuten. Uiteindelijk wordt hij twaalfde in de tussenstand op 34min30.

Op een jump hebben we een cardan stuk gereden, waardoor ook de band van de velg is gekomen. Eerst hadden we niet door dat de cardan stuk was, waardoor we tweemaal zijn gestopt. Er ging dus veel tijd verloren. Er is nu twee uur assistentie en dan gaan we er morgen weer tegenaan“, aldus de Mevius.

Vooraan werd het bijna een massaspurt, met een dagzege voor de Braziliaanse Toyota-rijder Lucas Moraes, die op de meet negen seconden overhield op Mattias Ekström (Audi) en een goede minuut op de nieuwe leider, Yazeed Al Rajhi (Toyota). Leider Carlos Sainz (Audi) moest 3min29 toegeven en is zijn leidersplaats nu kwijt aan Al Rajhi. De nieuwe leider heeft luttele 29 seconden bonus op de Spanjaard. Ekström is derde op 8min26, dagwinnaar Moraes is vierde (+9min17) en Nasser Al-Attiyah (BRX) is vijfde op bijna elf minuten.

Nog een verliezer vandaag was Sébastien Loeb, samen met Fabian Lurquin, want zij verloren ook 25 minuten en zijn nu negende algemeen.

Morgen trekt de karavaan in het tweede deel van deze marathonetappe van Al Salamiya naar Al-hofuf over 299 kilometer tegen de chrono.