Dakar Rit 1: eerste Belgische winst bij de auto’s in meer dan twintig jaar

Voor het eerst in meer dan twintig jaar heeft een Belg bij de auto’s een etappe in de Dakar gewonnen. Guillaume de Mevius won tussen Al-Ula en Al Henakiya  de eerste echte rit van de 46ste editie van de woestijnrally, met zijn 414 kilometer overigens de langste openingsetappe ooit. Sébastien Loeb (BRX), uittredend winnaar Nasser Al-Attiyah (BRX) en Stéphane Peterhansel (Audi) verloren alledrie al meer dan 20 minuten. In zijn Toyota Hilux van Overdrive Racing is de Mevius uiteraard ook meteen de eerste leider. 

Foto’s: Simon Bauchau

De Brabander, die constant in de top 3 reed, ging een duel aan met Carlos Sainz (Audi) tot dat de Spanjaard de weg kwijtraakte in de laatste kilometers van de etappe, net als de Zuid-Afrikaan Guy Boterill (Toyota) die ook tijd verloor door een probleem met zijn Hilux. de Mevius wint zo meteen zijn eerste etappe… in zijn eerste Dakar bij de wagens. Het is ook de eerste Belg die een etappe bij de wagens wint sinds 18 januari 2003, toen dankzij Stéphane Henrard (VW). Guillaume de Mévius treedt ook in de voetsporen van zijn vader, Grégoire de Mevius, die in 2002 drie proeven won.  

We hebben slim gereden en lekke banden vermeden, want dat was de sleutel tot succes vandaag“, aldus de Belg aan de aankomst. “De auto ligt me ook goed en aan boord verliep alles zeer kalm.”

Guillaume de Mevius (Toyota) won dus de rit, voor Carlos Sainz (Audi) en Giniel de Villiers (Toyota). Romain Dumas (Toyota) werd mooi vijfde. Wat de verliezers betreft, verloren Sébastien Loeb en Nasser Al-Attiyah (Prodrive BRX) meer dan 20 minuten. Sébastien Loeb stopte tijdens de rit ongeveer tien minuten met een mechanisch probleem. Stéphane Peterhansel (Audi) had ook een slechte dag. Hij finishte met meer dan een half uur achterstand.

Ross Branch (Hero) won bij de motoren. Morgen trekken de deelnemers van Al Henakiyah naar Al Duwadimi en dat over 463 kilometer tegen de chrono.