MotoGP: wie rijdt waar in 2024?

Bij de wereldkampioenen blijft de situatie ongewijzigd. Dubbelkampioen Francesco “Pecco” Bagnaia zal er een team blijven vormen met Ennea “The Beast” Bastianini. Maar elders werd er druk met de zitjes geschoven. Een overzicht.

foto: © motogp.com

Marc Marquez verloor uiteindelijk zijn geduld bij het kwakkelende Repsol Honda team en gaf zijn overgang te kennen naar het privéteam van Gresini. Het voordeel: hij zal de beschikking krijgen over een Ducati motor, het merk waar hij nu toch al een aantal jaren de duimen voor moest leggen. De achtvoudig wereldkampioen wordt er bijgestaan door zijn eigen broer, Alex. Het mag dus verwacht worden dat de communicatielijnen kort zullen worden gehouden en Gresini zal, al dan niet met de 2023 of 2024 machine hoedanook een kracht worden om rekening mee te houden.

Ook de andere Ducati teams zullen sterk staan. Het VR46 team, lange tijd in de running voor de titel in 2023, blijft bij Marco Bezzecchi, die wordt bijgestaan door Fabio Di Giannatonio. De grootste tegenstand voor de fabireks-Ducati’s kwam in 2023 van Jorge Martin, die trouw blijft aan Prima Pramac Racing. Hij krijgt er als Franco Morbidelli als teamgenoot.

Komt Honda nog terug?

Honda en Marc Marquez waren jarenlang synoniem en de tijden dat Marquez niet beschikbaar was, gingen de prestaties van de Japanse constructeur dan ook achteruit. Kan Honda overleven zonder Marquez. Een Luca Marini, sterk in de eindfase van 2023, en een Joan Mir, lange tijd in de problemen, moeten dat bewijs leveren. Met Idemitsu LCR heeft Honda nog een B-team achter de hand waar Taakaki Nakagami al jaren deel uitmaakt van het meubilair. Hij krijgt een immer gemotiveerde Johann Zarco naast zich.

Yamaha, KTM en Aprilia

Bij Yamaha zagen we een Fabio Quartararo die slechts een schim was van zijn vroegere zelf. Toch blijft de Franse ex-wereldkampioen bij Yamaha, waar hij hoopt de omstandigheden zullen terugkeren naar het kampioenenjaar 2021. Een Alex Rins, die dringend op zoek is naar goede resultaten, wordt zijn teamgenoot. Echter, Yamaha heeft niet meer de beschikking over een B-team en moet de zaken dus alleen klaren. KTM en Aprilia boden de afgelopen jaren heel wat weerstand aan Ducati. Het Aprilia fabrieksteam houdt vast aan Aleix Espargaro en Maverick Vinales en zij kunnen rekenen op een privéteam met Raul Fernandez en Miguel Oliveira. Ook bij het Red Bull fabrieksteam van KTM gaat men verder op de ingeslagen weg met een indrukwekkende Brad Binder en een immer snelle Jack Miller. Hun nadeel is dat zij geen beroep kunnen doen op een satelliet-team.

Acosta en GASGAS

Na het verdwijnen van Suzuki werd de Spaanse constructeur GASGAS snel toegelaten tot de kring van “officiële” fabrieksteams. Hun operatie wordt gerund door het vermaarde Franse Tech3 team. Voor 2024 doen ze beroep op twee supertalenten; Augusto Fernandez en Pedro Acosta. Voor die laatste Spanjaard wordt nu al gezien als toekomstige wereldkampioen en het is maar de vraag hoe lang GASGAS zal kunnen vasthouden aan hun wonderkind…