IGTC Gulf 12 Hours: een bemoedigende wedstrijd voor het Haas Racing Team

Na een succesvol jaar in de 24H Series, bekroond met een Europese titel in GT3, maakte Haas RT vorig weekend zijn opwachting in de Gulf 12 Hours, verreden op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. De Belgisch-Antiguaanse equipe van Sandrine Haas en Kris Dedoncker was het enige team dat met een Audi R8 LMS GT3 Evo II aantrad. Het rijderskwartet bestaande uit de Belgen Grégory Servais en Xavier Knauf, de ervan Fransman Grégory Guilvert en de Fin Miika Panu greep met een vierde plaats in Am net naast een podium.

(Foto’s: © Haas Racing Team)

Het team betwistte voor het eerst een wedstrijd die meetelde voor de Intercontinental GT Challenge en dit met een onuitgegeven en relatief onervaren equipe van rijders. Miika Panu nam een uitstekende start en wist niet enkel de kop in Am te nemen maar kwam, door de pitstops, een tijd aan de leiding. Ook Grégory Servais, die als tweede rijder aan zet was, mocht even van de koppositie proeven. Ondanks een aanrijding lag de Audi halfweg nog steeds in de top 10 van het algemene klassement en binnen de top 3 van Am. De aanrijding maakte de wagen echter minder performant waardoor de tweede wedstrijdhelft moeilijker verliep.

“Het was een geweldige motivatie om ons te kunnen meten met de zeer ervaren teams in GT3.” lichtte teameigenares Sandrine Haas toe. “Onze week begon met verschillende problemen, te beginnen met de container met onze wagen die we pas woensdag in ontvangst mochten nemen. Nadien hebben de monteurs in de nacht van vrijdag op zaterdag de versnellingsbak nog moeten wisselen. Ons doel was de finish halen, want we mogen niet vergeten dat ons team nog geen jaar geleden werd opgericht. We leren continue en ik ben echt fier op onze ploeg, het “Klein Duimpje van de paddock”. Onze mecaniciens zijn mijn helden en ze geven altijd het beste van zichzelf. Aan de leiding rijden doet goed voor het moreel en we kijken nu al uit naar de 24 Uur van Dubai in januari!”

Grégory Servais maakte, na de 24 Uur van Estoril, een tweede optreden met de Audi van Haas RT. “Ik reed voor het eerst op dit niveau en ik moet toegeven dat ik wat gestresseerd was tijdens mijn eerste stint, ook omdat ik de kabel van mijn radio had gescheurd toen ik in de auto stapte. Ondanks een kleine aanrijding konden we een goed ritme houden tijdens de openingsfase van de race. Halfweg beschadigde een nieuw contact de aerodynamica en vanaf toen werd het moeilijker om competitieve chrono’s te blijven rijden. Uiteraard is de vierde plaats de minst dankbare, maar we mogen trots zijn op onze race en we hebben veel geleerd.”

Voor Xavier Knauf was het een première om met een GT3 te rijden en dit onmiddellijk in een wedstrijd van een zeer hoog niveau. “Mijn eerste ervaring met een GT in een internationale competitie was werkelijk ongelofelijk! De eerste ronden verliepen wat moeizaam maar ik slaagde er in om ronde na ronde de wagen beter te begrijpen. Ik had het echt naar mijn zin achter het stuur van de Audi, binnen Haas en op dit schitterend circuit. Ik kijk er nu al naar uit om de ervaring met het Haas Racing Team, een geweldig team, te herhalen.”