Dakar 2024: met heuse tweedaagse marathonetappe en veel duinen

Nu het autosportseizoen 2023 zo goed als ten einde is, kijken al eens naar wat volgt begin januari. In tegenstelling tot voorheen, start de Dakar niet meer op 1 januari, maar wel op 5 januari, met een finish veertien dagen later. Plaats van afspraak is Saoedi-Arabië.

Foto: © Red Bull

Bijna achtduizend kilometer, waarvan vijfduizend tegen de chrono, moeten de bijna 800 deelnemers afleggen en die kilometers zullen niet van de poes zijn. De vijfde editie van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië, belooft de lat nog hoger te leggen, met 60% nieuw terrein en een ongekende 48-uurs etappe van 600 kilometer. De combinatie van nieuwe uitdagingen en een innovatief format heeft de onvoorspelbaarheidsfactor van deze Dakar behoorlijk verhoogd. Concreet zal de karavaan de eerste helft van de klassementsproef net voor de avonduren van de eerste dag afronden. Op dat moment worden de chrono’s stilgezet en zullen de voertuigen in een soort parc fermé terechtkomen, met een bival, zonder internet. De volgende dag gaat dan alles verder en dat in één van de meest uitgestrekte woestijnen in de wereld.