MotoGP Qatar: “Diggi” wint, maar Bagnaia trekt WK-laken naar zich toe

Fabio Digiannantonio mocht zijn eerste MotoGP wedstrijd vieren in Qatar, maar met de tweede plaats deed Bagnaia de beste zaak in de puntentelling. WK rivaal Jorge Martin kende met de Pramac Ducati veel problemen en geraakte niet voorbij de tiende plaats. Het WK wordt in beslist in het laatste weekend van de competitie, in Valencia.

Foto: © motogp.com

Het werd een droomstart voor “Pecco” Bagnaia en de fabrieks-Ducati terwijl Jorge Martin met de Pramac Ducati een lamentabele start kende. Bagnaia ging na bocht 1 naar de leiding en voor Jorge Martin was een beetje de toon gezet voor de rest van deze race. Martin sukkelde met de grip en de handling van zijn Ducati, en zag zich steeds verder achteruit glijden. Uiteindelijk kwam de Spanjaard op een tiende plaats over de finish. Een quasi ramp want hoewel Bagnaia nog de duimen moest leggen voor een opzittende Digiannantonio en de Gresini Ducati (Bagnaia liep wijd in de eindfase van de race), toch verlaat de Italiaan de zandbak van Qatar met 21 punten voorsprong op Martin. In Valencia zijn er nog 37 te verdienen en dus heeft Bagnaia tot nader order de beste kaarten in handen.

Jaume Masia kroont zich kampioen in Moto3

Na Thailand en Maleisië haalde Fermin Aldeguer (Beta Tools SpeedUp) in Qatar zijn derde zege op rij in de Moto2. Op het Lhosail circuit ging hij voor aan Manuel Gonzalez (Correos Prepago Yamaha VR46 Team) en Aron Canet (Pons Wegow Los40). Onze landgenoot Barry Baltus (Fieten Olie Racing GP) moest genoegen nemen met een achttiende plaats.

In Moto3 haalde Jaume Masia (Leopard Racing) de wereldtitel binnen nna een felbevochten race. De Spanjaard kon in de slotrondes een opzittende David Alonso (GASGAS Aspar Team) afhouden voor de zege. De Turk Deniz Öncü (Red Bull KTM Ajo) leidde aanvankelijk maar hij werd bedacht met een jumpstart en moest daar een dubbele long lap penalty voor uitzitten. Maar een begeesterde Oncü vocht zich alsnog een weg naar de derde plaats. De enige uitdager voor Masia, de Japanner Ayumu Sasaki, weerde zich als een duivel in een wijwatervat, maar strandde op een zesde plaats en dus ging de titel naar Masia.