MotoGP Maleisië: Bastianini is terug, Bagnaia houdt stand, Acosta is wereldkampioen

Na een moeilijk seizoen in een nieuw team en geplaagd door blessures, stond Enea “The Beast” Bastianini opnieuw op de bovenste trede van het podium. Achter hem hield Bagnaia uitdager Martin van het podium. In Moto 2 reed Pedro Acosta sereen naar de wereldtitel.

foto: motogp.com

De spanning in de MotoGP wedstrijd viel vooral in de beginfases. Martin maakte met de Pramac Ducati een redelijke start maar zag de beide fabrieks-Ducati’s naast zich opdoemen. In een poging om beiden uit te remmen van bij aanvang van de wedstrijd, liep de Spanjaard wijd in bocht 1. Het liet toe aan Enea Bastianini om naar de leiding te gaan, voor de Gresini Ducati van Alex Marquez, puntenleider Bagnaia en Jorge Martin. Martin legde er dan de zweep op want hij zag het duo Bastianini en Marquez aan het einder verdwijnen en deed er alles aan om zo snel mogelijk voorbij Bagnaia te gaan. Maar de Italiaan verdedigde zijn plaats met hand en tand en naarmate het beste uit het rubber onder Martin verdween, moest de Spaanse titelaspirant de rol lossen. Bastianini liep steeds verder uit, Marquez had er geen verhaal tegen en Bagnaia leek tevreden met de derde plaats. Tot zover dus het verhaal om de zege en de titelstrijd in MotoGP. Martin verliest met een vierde plaats drie punten op Bagnaia en gaat met veertien punten achterstand naar het voorlaatste weekend in Qatar.

Pedro Acosta is Moto2 wereldkampioen

De strijd om de zege in Moto2 was niet de bekommernis van Pedro Acosta, want de Red Bull KTM Ajo had zijn aandacht gezet op het behalen van de wereldtitel dit weekend. Heel wat crashes, o.a. van Ramirez, Vietti, Canet, en ook een valpartij van Arbolino (Marc VDS) effenden het pad naar de zege van Fermín Aldeguer (GT Trevisan SpeedUp), vooral dan omdat Pedro Acosta meer dan tevreden was met een uitlopende Aldeguer, die er een demonstratierit van maakte en naar de winst ging. De tweede plaats voor Acosta was meer dan voldoende om de wereldtitel binnen te halen, vooral omdat Tony Arbolino na zijn val, niet verder meer kwam dan een tiende plaats en zijn laatste aanspraak op de titel zag verdampen. Marcos Ramirez (OnlyFans American Racing) haalde de derde podiumtrede. Onze landgenoot Barry Baltus (Fieten Olie Racing GP) haalde punten met een mooie elfde plaats. Pedro Acosta wordt als Moto2 kampioen op drie races voor de afloop van het seizoen. Zijn 77 punten voorsprong zijn onoverbrugbaar voor de achtervolgers en zo wordt Acosta de jongste Moto2 kampioen in de geschiedenis. De Spanjaard staat al op de rekruteringslijst van diverse teams in de topklasse, maar ook Aldeguer doet al menig hoofd draaien en komt steeds meer in beeld voor een top 3 finish op het kampioenschapspodium voor dit jaar.

De zege in Moto3 ging naar onze noorderbuur Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), voor zijn eigen teamgenoott Ayumu Sasaki en voor puntenleider Jaume Masia (Leopard Racing). Masia loopt zo enkele punten verder uit op rivaal Sasaki, de Spanjaard heeft er nu 246, tegenover 233 voor de Japanner.