VAS Classic: Hendrik Jaeken volgt zichzelf op na zege in Moustache Classic

Net als vorig jaar kende het VAS Classic seizoen zijn ontknoping in Limburg, met de Moustache Classic in Bocholt. En net als vorig jaar deed Hendrik Jaeken er zijn voordeel. Hij volgt zichzelf op als VAS Classic kampioen.

(persbericht)

Zoals altijd was de Moustache Classic de slotmanche van het VAS Classic kampioenschap. Ook dit jaar werd het een bijzonder verhaal omdat uitzetter Bart Babeliowsky aan de leiding van het kampioenschap stond maar enkel een gemiddelde van zijn reeds behaalde resultaten als “organisatiepunten” kon verkrijgen voor “zijn” Moustache Classic. Als zijn co-piloot van dit seizoen, Hendrik Jaeken, beter scoorde dan dat, zou hij over zijn eigen rijder springen in de eindstand. Zijn bondgenoot om dat te doen, was Bram Babeliowsky, de zoon van Bart (!), die een thuisoverwinning in de Moustache Classic al een tijdje op zijn bucket list had staan.

Het duo Babeliowsky-Jaeken startte sterk en won deel 1 met amper 0,35 strafpunten. Met negen andere duo’s die geen enkele controle misten en enkel tijdstraf verzamelden, beloofde het een spannende strijd om de zege te worden. Twee Westvlaamse co-piloten die nog aanspraak maakten op de wisselbeker van de Jeff Moustache Challenge – Dominiek Seynaeve en Bert Werniers – zaten ook in de top 10, net zoals Marcel Claas die op pad was met Björn Doolaeghe aangezien zijn gebruikelijke navigator Eddy Smeets wedstrijdleider was. Het tweede deel van de wedstrijd werd de scherprechter met twee welbepaalde situaties: de Westvlaamse teams misten een scherprijder en de Limburgers met Jaeken en Claas op kop pakten een valse veiligheidscontrole omdat ze zich lieten verleiden om een reeds genomen route te herhalen in een blokkaderit. Slechts één team bleef foutloos in deel 2, de routiniers Eysermans-Poulmans. Deel 3 was een kort en leverde nog een discussiepuntje op, maar toch keerden meer dan tien teams met enkel wat tijdstraf terug naar Bocholt. De joker (voor het slechtste meetresultaat op de RT) was niet bepalend voor de top drie. Hendrik Jaeken behaalde na een eerste zege als co-piloot tien jaar geleden, nu zijn eerste overwinning als piloot, genavigeerd door Babeliowsky junior, zoon Bram. Bjorn Doolaeghe loodste Marcel Claas naar een mooie tweede plaats terwijl de Subaru van Titanicrijders Eysermans en Poulmans op de derde podiumtrede eindigde.

Jeff Moustache Challenge 2023
Bij gebrek aan een VAS-kampioenschap in coronatijden, lanceerde RT Moustache de Jeff Moustache Challenge. Wie het beste presteert in de Nacht van Noord-Limburg en de Moustache Classic maakt kans op deze wisselbeker. Het afgelopen jaar stond de beker in de trofeënkast van Hendrik Jaeken, wiens naam erop prijkt als eerste laureaat na de Nacht van Noord-Limburg 2020 en 2021 en de Moustache Classic in 2022. Na zijn tweede plaats in de Nacht van Noord-Limburg 2023 zat Hendrik met 160 punten alvast in een goede uitgangspositie om de wisselbeker opnieuw in Bocholt te houden. Maar er zaten twee co-piloten met 180 punten in pole position om de beker mee naar West-Vlaanderen te nemen. Dominiek Seynaeve en Bert Werniers – het voorbije weekend op pad met respectievelijk Guy Agten en Johan Vanhecke – zorgden voor een spannende strijd. Maar met een klinkende zege kwam er een tweede naamplaatje van Hendrik Jaeken op de wisselbeker.

Eddy Smeets, wedstrijdleider Moustache Classic:
Met meer dan 70 deelnemers kunnen we enkel maar tevreden zijn in een jaar dat de inschrijvingen fel minderen. Ik wil de VAS-delegatie danken voor de vlotte en goede samenwerking. Dankzij alle medewerkers die in de weer waren voor onze classic behalen we een score met uitsluitend ‘zeer goed’ op het rapport. Dat doet zeker deugd en ik kan met geheven hoofd een sabbatjaar inlassen. Er komt zoveel bij alle organisaties kijken zodat ik me voor RT Moustache in 2024 enkel nog zal bezighouden met de Sezoensrally die promoveert naar divisie 1 van het BRC. Daarnaast wil ik zelf ook nog als co-piloot actief blijven…

ZIE OOK: