FIA WEC Bahrein – interview Jean-Marc Finot (Peugeot): “Positief voor 2024”

Het afgelopen seizoen van het FIA WEC was niet voor ieder team even succesvol. Het Franse Peugeot Totalenergies kende zijn mooie momenten in Le Mans en Monza, maar had het op heel wat andere plaatsen niet makkelijk. Autosportwereld zat voor zijn vertrek nog samen met Jean-Marc Finot, de verantwoordelijke van het Franse team.

Foto’s: © FIA WEC en Peugeot

Ondertussen kennen we de oorzaken van ons seizoen dat niet altijd even makkelijk verlopen is en we werken nu al aan oplossingen voor 2024”, vertelt de topman van Stellantis Motorsport rustig in de nasleep van de finale van het FIA WEC 2023. In Bahrein kon Peugeot geen vuist maken, maar ondanks het resultaat, trekt Finot meteen ook positieve lessen uit de slotrace van het seizoen. “De performance was naar verwachting, maar anderzijds klopte de strategie, de procedures werden perfect uitgevoerd, de rijders bleven foutloos en de wagen was betrouwbaar, vooral als je weet dat dit onder meer vanwege de hitte een slopende race is, die bovendien acht uur duurt. Het is belangrijk dat we dat allemaal naar het volgende seizoen meenemen, naast die domeinen waar progressie nodig is. Bahrein zou niet makkelijk worden, dat wisten we. Er is de natuur van de omloop, waarop veel tractie vereist is, er is de hoge bandenslijtage en het feit dat deze race zelden of nooit wedstrijdonderbrekingen kent, waardoor wij ook geen alternatieve kaart konden trekken. Het resultaat is dan op zich ook geen ontgoocheling, want we wisten waar we voor stonden.

Ondertussen maakt het Franse team, waar onze landgenoot Stoffel Vandoorne volgend seizoen titularis zal zijn, werk van het komende seizoen, dat begin maart 2024 in Qatar op gang wordt geschoten.

De auto is ontworpen en zal over enkele weken rijklaar zijn”, vervolgt Finot. “We hebben inderdaad veel werk, maar we weten waar we aan moeten werken en ik ben positief wat het seizoen 2024 betreft. De voornaamste wijzigingen zijn een ander zwaartepunt van de wagen, andere bandenafmetingen en aerodynamische aanpassingen, met daarnaast heel wat optimalisaties. Daarnaast hopen we op een seizoen waarin strijd centraal zal staan, een strijd tussen alle constructeurs, want zeg nu zelf, een seizoen zoals dat waar Verstappen alles domineert, dat willen wij en de fans toch niet zien?

Hoewel de Peugeot 9X8 niet kon schitteren tijdens de WEC-finale van 2023 in Bahrein, werd het Franse team tijdens de traditionele prijsuitreiking wel beloond met de FIA WEC DHL Sustainability Endurance Award voor zijn inspanningen om zijn activiteiten koolstofarm te maken. Meer in het algemeen streeft Stellantis Motorsport naar een driesterrencertificering volgens het milieuprogramma van de FIA voor het einde van 2023.