FIA WEC Bahrein interview Stoffel Vandoorne: “Alles met het oog op 2024”

Zondag, 5 november, is het circuit van Bahrein nog steeds de plaats van afspraak voor de FIA WEC-familie, in concreto dan voor de rookietesten. Van Belgische zijde laat WRT Valentino Rossi en Charles Weerts rijden, bij Peugeot is Stoffel Vandoorne dan weer aan het werk. Autosportwereld zat in Bahrein samen met de West-Vlaming die voor Peugeot TotalEnergies uitkomt en in 2024 titularis zal zijn.

Foto’s: © Peugeot – DPPI

“Uiteraard is het voor mij niet echt een rookietest in de strikte zin van het woord”, opent de voormalige wereldkampioen Formula E het gesprek. “Ik ken het team, heb al aan testen deelgenomen en uiteraard reed ik de race in Fuji met de Peugeot 9X8. Meer tijd met het team werken en kilometers afleggen, is altijd goed en zeker met het oog op het seizoen 2024. Uiteraard is er dus nu ook een echt doel, met name de voorbereiding van het seizoen 2024. Het seizoen 2023 ligt achter ons en het was niet altijd makkelijk voor Peugeot, wat maakt dat er heel wat wijzigingen aan de Peugeot 9X8 zullen zijn en dan is bijkomend testwerk ook steeds erg belangrijk. Bovendien zullen er voor een behoorlijk aantal componenten evoluties zijn, naast geheel nieuwe onderdelen. Ik denk voor de evoluties dan aan de software, de tractiecontrole of de remmen, terwijl bijvoorbeeld de aerodynamica grondig anders zal zijn.”

Hoe pak je een laatste weekend, waar niets meer te winnen valt, als team aan?

“Er viel inderdaad niets meer te winnen en we wisten bovendien dat Bahrein voor ons een moeilijke race zou zijn. Enerzijds vanwege het hoog aantal trage bochten en vanwege de tractie, en anderzijds was de bandenslijtage bij ons dan ook nog eens extra hoog, wat een dubbele handicap betekende. Dan weet je dat je geen kans op de zege maakt, wat maakt dat je als team tracht andere zaken te optimaliseren, zoals het operationele, de strategie… En zo werk je weer in functie van 2024.”

Een seizoen waarin we je echter niet in Spa tijdens het FIA WEC zien?

“Inderdaad, ik vrees ervoor, want er lijkt mij geen aanpassing van één van de kalenders meer mogelijk. De kalenders van beide kampioenschappen zijn al lang bekend, er zijn gesprekken tussen de promotoren geweest, er was de vraag van een aantal betrokken rijders, maar een oplossing is er vooralsnog niet. Voor mij geldt dat ik Berlijn in de Formula E afwerk, voor andere collega’s zal Spa de bovenhand krijgen. Het is een zeer spijtige situatie en nogmaals, ik denk dat de situatie muurvast zit. Voor de Belgische fans vind ik het zeker ook niet fijn, want het zou mijn enige race in België zijn.”

En wat met je F1-activiteiten?

“Ik ben nu op een punt in mijn carrière waar ik twee heel mooie kampioenschappen combineer, twee kampioenschappen van een erg hoog niveau en met heel veel constructeurs, en dus ligt de focus daarop, maar het is niet uitgesloten dat ik met Aston Martin F1 blijf werken. De eerste zeven maanden van het seizoen 2024 zullen echter heel druk zijn, met alle races van de Formula E en de helft van het FIA WEC, in het tweede deel van het seizoen is er mogelijk meer ruimte voor mijn samenwerking met Aston Martin.”