In memoriam: Erich Zakowski

Zakspeed is een roemrijke naam binnen de wereld van de autosport en niet enkel in Duitsland maar over de hele wereld. Oprichter Erich Zakowski overleed afgelopen woensdag op enkele weken van zijn 90ste verjaardag.

(Foto’s: © Zakspeed Group – Johan Dingenen)

Zakowski begon eind jaren ’60 met zijn zelf geprepareerde wagens te racen op de Nürburgring en vanaf 1969 onder de naam Zakspeed. Al snel streed het team in het Deutsche Rennsport Meisterschaft met iconische wagens zoals de Ford Capri en later in het wereldkampioenschap sportscars met een Ford C100. In 1985 ging Zakspeed de uitdaging aan om met zowel een eigen chassis als motor in het wereldkampioenschap Formule 1 aan te treden. Met Martin Brundle aan het stuur van een Zakspeed 871 eindigde het team in de Grote Prijs van Imola in 1987 met een vijfde plaats eenmaal in de punten. Na een teleurstellend seizoen met Yamaha als motorleverancier hield Zakspeed de F1 twee jaar later voor bekeken.

Zakspeed was ook een van de sterkste teams in het DTM en ITC, eerst met BMW, gevolgd door Mercedes en Opel. In 1987 schonk Eric van de Poele de Duitse renstal de titel in het populaire toerwagenkampioenschap toen het een M3 inzette. Er volgden onder andere passages in FIA GT, in 1998 met een Porsche 911 GT1 en in 2006 een Saleen, drie overwinningen met een Viper in de 24 Uur van de Nürburgring en de ADAC GT Masters met een Mercedes-AMG GT3.

Zelfs in rallycross was Zakspeed actief en dit met de Ford Escort van Martin Schanche, wat de veelzijdigheid van de Duitse preparateur onderstreept. Deze foto werd tijdens de manche van Valkenswaard in 1984 genomen.

Momenteel is het Duitse team onder leiding van zoon Peter Zakowski in de historische racerij actief.