FIA WEC Bahrein: Toyota leidt, Porsche en Ferrari zetten druk

De finale van het FIA WEC in Bahrein is halfweg en na vier uur wedstrijd zijn er al een aantal conclusies te trekken.

Foto: © Porsche

  • De start was wat chaotisch met de #2 Cadillac die de #7 Toyota aanreed. Waar de Japanse wagen een twintigtal seconden verloor, kreeg de Cadillac een stop & go van één minuut te verwerken. Laurens Vanthoor diende het geharrewar te ontwijken en verloor ook tijd.
  • In de klasse Hypercar lijkt de #8 Toyota op weg naar de zege en dus de wereldtitel voor Buemi-Hirakawa-Hartley.
  • Toyota is sneller, onder meer door de ervaring van de voorbije seizoenen op vlak van bandenmanagement, maar Ferrari en Porsche, met als speerpunt de #38 Jota Porsche 963 zijn niet veraf. Halverwege de race lagen nog zes wagens binnen een goede minuut. Met beide Toyota, beide Ferrari en naast de Jota Porsche, ook de #6 van Porsche Penske, met onder meer een sterke Laurens Vanthoor.
  • Peugeot sluit het seizoen in mineur af, de 9X8 is niet bij machte de rest te volgen.
  • In LMP2 komt WRT erg sterk voor de dag, met een voorlopige 1-2 voor de Belgische formatie. Bovendien lijkt de concurrentie in de strijd om de titel niet bij machte om te winnen. Fingers crossed in het team van Vincent Vosse en Yves Weerts, waar Valentino Rossi de race volgt.
  • In LM GTE leidt de Iron Lynx Porsche, maar de rijtijd van Matteo Cressoni en Alessio Picariello zit er bijna op en de ‘bronze’ rijder, Claudio Schiavoni is ziekjes en dus onzeker voor de rest van de race. Dat maakt dat de Iron Dames halverwege de race virtueel leider zijn, op de hielen gezeten door de #98 Northwest AMR Aston Martin. Ook de D’Station Aston volgt nog binnen de minuut.