WRC Central Europe: Rovanperä wereldkampioen, Neuville wint en pakt opvallend record

Hij is amper 23 en won al twee wereldtitels, niemand deed ooit beter en Kalle Rovanperä is klaar voor nog heel wat meer. In de Central European Rally nam de Fin het zekere voor het onzekere en stelde met een tweede plaats zijn tweede opeenvolgende wereldtitel veilig, net als zijn corijder Jonne Halttunen. Rovanperä en Halttunen werden in hun Toyota GR Yaris dus tweede achter onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe, waarmee Neuville een opvallend record grijpt, met name het meeste WK-zeges zonder ooit wereldkampioen te zijn geweest.

Foto’s: © WRC

Na de fout van zijn teamgenoot Elfyn Evans op zaterdag, lag de weg naar de tweede titel voor Rovanperä wijd open en de Fin deed wat hij moest doen: voldoende punten scoren om de titelstrijd niet mee naar Japan te nemen. Rovanperä is dus tweevoudig wereldkampioen en hij is amper 23, daar waar onder meer Sébastien Loeb en Sébastien Ogier bij hun tweede wereldtitel de dertig lentes al voorbij waren. Het spreekt voor zich dat de Fin nog een hele mooie toekomst wacht en dat zijn concurrenten uit een ander rallyvaatje zullen moeten tappen, willen ze hem de komende jaren van meer titels houden. Rovanperä won ondertussen ook al elf WK-wedstrijden, waarvan drie dit seizoen. Dit seizoen was hij niet alleen snel, maar ook oerregelmatig. Hij gaf eenmaal op, in zijn thuiswedstrijd in Finland, maar eindigde voor de rest altijd in de top 4: drie zeges, drie tweede plaatsen, één derde plaats en vier vierde plaatsen. Hij weet dus nu al dat regelmaat een belangrijk element in de titelstrijd is.

Een vreemd record

Hyundai-rijder Neuville won dus de voorlaatste wedstrijd van het seizoen en telt nu negentien WK-overwinningen en duikt daarmee de top 10 allertijden in, op dezelfde hoogte als Ott Tänak en Markku Alén. Neuville is bovendien de enige rijder in die top 10 die nooit een wereldtitel won, een record dat hij mogelijk met alle plezier voor zo’n wereldtitel zou inruilen. Thierry Neuville nadert dankzij zijn zege tot op zeven punten van Elfyn Evans en zij zullen in Japan, samen met Ott Tänak, uitmaken wie vicewereldkampioen 2023 wordt. Indien Neuville in Japan die tweede plaats veilig kan stellen, zal het de zesde maal zijn dat hij vicewereldkampioen wordt. Ook dat zou een nieuw record zijn, een record dat hij nu al in handen heeft.

Knap van Munster

Neuville won dus de Central European Rally, voor Kalle Rovanperä en Ott Tänak (Ford), terwijl Sébastien Ogier in zijn Toyota ontgoochelde met een vierde plaats, voor zijn teamgenoot Takamoto Katsuta en Hyundai-rijder Teemu Suninen. Grégoire Munster (Ford) reed een zeer mooie tweede wedstrijd in WRC en eindigde zevende, voor zijn teamgenoot Pierre-Louis Loubet. Munster was erg gelukkig na de finish, maar wilde niet zeggen wat er in de toekomst voor hem nog inzit. Mogelijk zien we Munster in WRC aan de start in de Monte-Carlo.

Fourmaux, Mikkelsen en Fumal aan het feest

In WRC2 ging de zege naar Adrien Fourmaux (Ford), voor Nicolas Ciamin en de Tsjech Erik Cais, beide in een Skoda Fabia RS. De wereldtitel in WRC2 is voor de tweede maal voor de Noor Andreas Mikkelsen (Skoda). Onze landgenoot Armand Fumal was dan weer de beste in RGT, aan het stuur van zijn Cybernet Alpine A110 Rally.

Het WK gaf in Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk zo goed als alle geheimen prijs en trekt nu naar Japan voor een finale waarin enkel nog over de ereplaatsen zal beslist worden. In het WK telt wereldkampioen Kalle Rovanperä nu 235 punten, tegen 191 voor Evans, 184 voor Neuville en 162 voor Tänak. De slotmanche van het WRC 2023 volgt op 17, 18 en 19 november.