MotoGP Thailand: Martin wint maar Bagnaia laat niet los!

Een moderne klassieker, zo kunnen de we MotoGP wedstrijd in Thailand bestempelen. De beide titelaspiranten gaven alles tot op de eindmeet. De winst was voor Martin, maar Bagnaia erfde de tweede podiumtrede en heeft nu nog 13 punten voorsprong op achtervolger Martin.

foto: © motogp.com

De strijd om het wereldkampioenschap wordt een ware titanenstrijd. Poleman Martin (Pramac Ducati) kwam goed weg, terwijl achter hem stevig werd gevochten om de ereplaatsen. De druk op Martin bleef de hele wedstrijd aanwezig, maar het was in de eindfase dat de wedstrijd echt openbarstte. Jorge Martin (Prima Pramac Racing) kreeg een opzittende Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) achter zich, die zelfs nu en dan de leiding greep. Maar uiteindelijk bleek Martin toch de betere en in zijn pogingen om in de laatste ronde alsnog naar de leiding te gaan, reed Binder buiten de track limits. Het reglement is op dat gebied genadeloos: Binder werd een plaats achteruitgezet. Dat was alles goed nieuws voor Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) die eerder al was komen aansluiten en niet verder leek te komen dan de derde podiumtrede…tot hij na de finish mocht doorschuiven naar de tweede plaats en zo kostbare punten spaarde op Martin.

In Moto2 lijkt Fermin Aldeguer (Beta Tools SpeedUp) dezer dagen onklopbaar. Hij leidde van start tot finish en liet titelfavoriet Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) achter zich. Somkiat Chantra (IDEMITSU Honda Team Asia) mocht in eigen huis op de derde trede van het podium. Onze landgenoot Barry Baltus (Fieten Olie Racing GP) eindigde op de achttiende plaats.

Ook in Moto3 is er een felle titelstrijd aan de gang. David Alonso (Gaviota GASGAS Aspar Team) won in Thailand en vestigt zich als een stevige titelaspirant voor de 2023 kroon. De Colombiaan bleef voor aan Taiyo Furusato (Honda Team Asia) en Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP). Puntenleider Jaume Masia (Leopard Racing) strandde aan de voet van het podium, maar zag wel titelrivaal Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) opgeven nadat hij een David Muñoz (BOE Motorsports) in de problemen, probeerde te ontwijken.