WRC Central Europe KP5: Rovanperä gewoon uitmuntend, Neuville van één naar drie

In de Central Europe Rally, de voorlaatste manche van het WRC 2023, heeft Kalle Rovanperä alles en iedereen naar het tweede plan verwezen. De Finse wereldkampioen won drie proeven op rij en leidt nu met een halve minuut bonus op zijn teamgenoot bij Toyota, Elfyn Evans en Thierry Neuville in zijn Hyundai. Bij deze eindstand is Rovanpera zondag ook opnieuw wereldkampioen. 

Foto: © WRC

De slechte weersomstandigheden, inspireerden Rovanperä duidelijk want de Fin was gewoon ongenaakbaar tijdens de drie proeven op vrijdagvoormiddag. Hij boog met drie beste tijden een achterstand van zes seconden om in een bonus van een halve minuut, een stevige bonus na amper vrijf proeven. Uiteraard kan de omgekeerde startvolgorde op zaterdag en zondag wel nog voor verrassingen zorgen, want door het slechte weer lijkt de eerste op de proef enigszins in het voordeel. 

Evans volgt dus op 29,2 seconden en Neuville op 30,1 seconden, Neuville die naar eigen zeggen een te harde afstelling voor zijn Hyundai koos voor deze proeven op het nat. Neuville houdt nog wel nipt Ott Tänak achter zich. De Ford-rijder is een rechtstreeks bedreiging voor Neuville in de strijd om de derde plaats in het WK. 

Opvallend is ook de goede prestatie van Grégoire Munster in zijn Ford Puma. Onze landgenoot houdt als zevende niet alleen teamgenoot Pierre-Louis Loubet achter zich, maar ook Sébastien Ogier (Toyota) die duidelijk niet in het goede ritme zit. Adrien Fourmaux leidt dan weer in WRC2. 

Esapekka Lappi plooide opnieuw zijn Hyundai bijeen en moet zich stilaan zorgen beginnen maken… 

Deze namiddag volgt een identieke lus van drie proeven.