WRC Central Europe: Neuville leider na twee proeven

Thierry Neuville reed deze avond naar een kleine bonus op de openingsdag van de eerste editie van de Central European Rally. Onze landgenoot won de tweede, iets langere KP, en mag zo met een voorsprong van 1,2 seconde op Ott Tänak (Ford) als leider de tweede dag aanvatten.

Foto: © WRC

Duizenden toeschouwers kwamen eerder vandaag naar de Tsjechische hoofdstad Praag om de deelnemers aan het FIA World Rally Championship te zien vertrekken onder het waakzaam oog van de Tsjechische president Petr Pavel. Er volgden twee snelle proeven terwijl de rally naar het zuidoosten van Duitsland trok, waar het servicepark van Passau is gevestigd.

Neuville, in zijn Hyundai i20 N WRC, kwam als derde door de openingsproef op de paardenrenbaan van Cluchle, maar dankzij een snelste tijd op proef van Klatovy liet de Belg de M-Sport Ford Puma-rijder Ott Tänak achter zich en Neuville leidt dus met 1,2 seconde bonus.

Het was niet perfect“, vertelde Neuville na KP2. “Ik denk dat het tussen regenbanden en de zachte [banden] in zat, en ik besloot op het allerlaatste moment om voor de zacht rubber te gaan.”

Achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier meldde dat hij “geen goed gevoel had” aan boord van zijn Toyota GR Yaris, maar hij is wel derde, 4,6 seconden achter Tänak, met teamgenoot Kalle Rovanperä, de leider in het kampioenschap, op één tiende van Ogier als vierde. Elfyn Evans (Toyota) is 4,8 seconden achter de Fin achtste.

Teemu Suninen (Hyundai), Takamoto Katsuta (Toyota) en Pierre-Louis Loubet (Ford) staan vijfde, zesde en zevende in het algemeen klassement. Esapekka Lappi (Hyundai) en Grégoire Munster (Ford) maken de top 10 compleet. Yohan Rossel (Citroën) is eerste in WRC2.

Na een vroege start op vrijdag gaat het terug naar Tsjechië voor zes lastige proeven voor 121,80 km tegen de klok zonder service.

De tussenstand:

1. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N 6m 6.9s

2. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +1.2s

3. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris +5,8s

4. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +5,9s

5. T Suninen / M Markkula FIN Hyundai i20 N +8,3s

6. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +10,1s