E-Rallye Monte-Carlo: zege bij de teams voor Belgian VW Club

Dankzij een uitmuntende totaalprestatie wist de Belgian VW Club op schitterende wijze de teamrangschikking van de 7de E-Rallye Monte-Carlo te winnen. In de individuele competitie legden Bernard Heine en Valérie Piette beslag op de derde podiumplaats en vijf van de zeven teams die de kleuren van de Belgian VW Club verdedigden finishten in de top 11 van deze regularityrally die uitsluitend aan 100% elektrische voertuigen is voorbehouden.

(persbericht / foto: © ACM / Alonso-Peyret-Magoni-Follete)

De zevende editie van de E-Rallye Monte-Carlo was een echte grand cru. De Automobile Club de Monaco moest zelfs inschrijvingen weigeren en er stonden uiteindelijk 60 teams aan de start van de vierdaagse wedstrijd. Naast rijders van 15 nationaliteiten was het vooral de aanwezigheid van 20 constructeurs (met 36 verschillende modellen) die deze uitsluitend aan 100% elektrische voertuigen voorbehouden regularityrally kenmerkte. Op de indrukwekkende deelnemerslijst sprong het merk Volkswagen duidelijk in het oog, met negen wagens aan de start. Zeven daarvan werden ingeschreven door de Belgian VW Club. Om voor de nodige variatie te zorgen werd het volledige ID-gamma meegebracht, met de ID.3, ID.4, ID.4 GTX, ID.5, ID.Buzz en de splinternieuwe ID.7. 

En er was niet alleen voor kwantiteit gezorgd, maar ook voor kwaliteit! Dat bewees de einduitslag, want vijf van de Belgische teams finishten bij de eerste elf, waardoor de Belgian VW Club tot beste team van deze door lastige weersomstandigheden gekenmerkte wedstrijd werd uitgeroepen. Bij vijf van de 13 afgewerkte chronoritten (er werden er twee geannuleerd, omdat in de regio door zware regenval de noodtoestand werd uitgeroepen) kwam een duo van de Belgian VW Club het best voor de dag. De verschillende ‘Belgische’ Volkswagens waren dus goed voor vijf scratches.

Met hun Volkswagen ID.3 in de kleuren van Rent Speed Racing en de Belgian VW Club waren Eric Cunin en Alexandre Peeters de eerste leiders van de wedstrijd, door in de eerste sector het minste strafpunten op te lopen. In totaal behaalden ze twee scratches, net zoals het duo Bernard Heine-Valérie Piette (Volkswagen ID.3). Noteren we ook nog de beste prestatie in de 13de regularityproef, op naam van Jean-François Devillers en Éric Chapa, met hun ID.4 GTX.

“Ik ben heel trots op onze duo’s. Hun zege in de teamrangschikking is een passende beloning voor de inzet waar ze stuk voor stuk blijk van gaven”, stelt een tevreden Antoine Dechamps, kapitein van de Belgian VW Club. “Vijf wagens bij de eerste elf is veel meer dan we vooraf hadden kunnen op hopen. Ik wil trouwens ook benadrukken dat er tussen al onze teams een heel goede sfeer heerste en dat ze elkaar uitstekend hebben geholpen. De kers op de taart werd gevormd door de podiumplaats van Bernard Heine en Valérie Piette in de individuele rangschikking. Verder ook dank aan Bruno Thiry, die zich perfect in het team heeft geïntegreerd. Het was een waar plezier om hem opnieuw de kleuren van de Belgian VW Club te zien dragen, 35 jaar na zijn uitstekende prestaties aan het stuur van een Golf II GTI!”

Bernard Heine en Valérie Piette waren op een gegeven moment volop om de eerste plaats aan het strijden, maar in de zesde proef verloren ze het contact met de leiders. “We hebben niet goed begrepen wat er op die proef precies is gebeurd”, geeft Bernard toe. “Ineens vielen we terug van de tweede naar de vijfde plaats, maar we lieten de moed niet zakken en wisten ons opnieuw in de strijd om de podiumplaatsen te mengen. Als fan van de Monte Carlo Rally onthouden we vooral onze scratch bij de eerste doortocht op de Col de Turini, de uitstekende sfeer binnen het team van de Belgian VW Club en de talloze anekdotes die Bruno Thiry ons vertelde. Vorig jaar finishten  Laurent Secretin en ik op een vierde plaats, maar met evenveel punten als de derde. Deze keer hebben we met volle teugen van het podium kunnen genieten, tijdens de prijsuitreiking in de heel exclusieve Yacht Club de Monaco!”

Als zesde deden Antoine Dechamps en Didier Noirhomme (Volkswagen ID.4) één plaatsje beter dan Éric Cunin en Alexandre Peeters (Volkswagen ID.3), die bij hun amper tweede eco-Rallye verbazend sterk voor de dag kwamen. Als habitués van regularitywedstrijden, maar voor het eerst aan de start van de E-Rallye Monte-Carlo, vervolledigden Jean-François Devillers en Éric Chapa (Volkswagen ID.4 GTX) de top 10. Ze finishten net voor Bruno Thiry en Laurent Secretin (Volkswagen ID.5). De Europese rallykampioen van 2003 en voormalig fabrieksrijder in het WRC werkte zijn allereerste regularitywedstrijd af en zette meteen een hele mooie inhaalrace neer: van een 28ste plaats na de eerste sector tot een elfde stek in de eindstand. Met een tweede plaats in de allerlaatste chronorit, een nachtelijke rit over de Col de Turini, bewees Bruno dat hij de techniek om in een regularitywedstrijd voor elektrische auto’s goed voor de dag te komen snel onder de knie had gekregen. Wie weet zorgt deze eerste ervaring er voor dat hij zich in de toekomst bij een gelijkaardige wedstrijd nog meer in de kijker kan rijden?

“Eigenlijk had de rally op de laatste dag moeten beginnen”, grijnst Bruno. “Samen met mijn corijder Laurent hebben we in de loop van de rally duidelijk progressie geboekt. Ik moest een beetje tegen mijn natuur ingaan, want tijdens een regularitywedstrijd kan je niet zo een scherpe rijlijnen nemen als tijdens een snelheidsrally. Je moet jezelf eigenlijk dwingen om aan de rechterkant van de weg te blijven… Ik moest ook nog wat wennen aan de regeneratie van een elektrische wagen. Na tijdens de eerste twee wedstrijddagen nogal wat strafpunten te hebben opgelopen vonden we een oplossing en kon ik me helemaal toeleggen op het neerzetten van goede prestaties. Welk spelletje het ook is, zelfs op mijn 61ste ben ik nog heel competitief ingesteld! (lacht) Ik wist ook de team spirit wel naar waarde te schatten, zowel in onze auto als binnen het hele team van de Belgian VW Club. En nog eens over die mythische wegen van de Monte Carlo Rally kunnen rijden – en vrijdag zelfs een stukje over die van de Sanremorally – liet me toe om heel wat mooie herinneringen op te halen. Ik wil de mensen van de Belgian VW Club dan ook van harte bedanken om me de kans te hebben gegeven aan deze wedstrijd deel te nemen!”

De ID.Buzz in de kleuren van de Belgian VW Club wekte vooral door zijn originele kleedje heel wat sympathie op en ging nergens onopgemerkt voorbij. Ondanks weinig ervaring in dit soort wedstrijden finishten Philip Verschooren en Anouschka Schroeyers toch in de eerste helft van de einduitslag, op een degelijke 27ste plaats. Een opmerkelijk resultaat, vooral omdat hun ID.Buzz niet was uitgerust met alle specifieke regularitysnufjes (ze hadden onder andere geen wielsensoren, die de precieze afstand meten). Over hun motivatie kon echter geen twijfel bestaan: we zien ze zeker terug op dit soort wedstrijden!

De toeschouwers konden ook de splinternieuwe ID.7 van Roman Babick en Jannik Hille zeer appreciëren. De twee werknemers van de hoofdzetel van Volkswagen hadden een bewogen wedstrijd, maar haalden wel de finish, op een 51ste plaats.

De deelname van de Belgian VW Club aan de E-Rallye Monte-Carlo – en meer algemeen gesproken aan de Bridgestone FIA ecoRally Cup 2023 – werd gecombineerd met een initiatief om journalisten wat beter een regularitywedstrijd voor elektrische voertuigen te laten leren kennen, en bleek een enorm succes. Afspraak in 2024, voor een nieuwe deelname aan deze wedstrijd en het verder delen van de passie voor de voor ons zo belangrijke automobiel.