MotoGP Australië: eerste zege voor Zarco

Het werd een meer dan boeiende wedstrijd op Phillip Island, waarin we de allereerste zege zagen van Johann Zarco en waarbij Bagnaia zijn WK-leiderschap weer een ietsje uitbreidde.

Foto: © motogp.com

Veel was er aan het verhaal niet gelegen, maar de uitvoering door de hoofdrolspelers was perfect! Jorge Martin had de Prama Ducati eerder op een overtuigende pole gezet en mocht het veld opgang trekken met Brad BInder (KTM) en Aleix Espargaro (Aprilia) naast zich op de eerste startrij. Tot zover liep het plan perfect. Martin koos voor de zachte achterband en begin de wedstrijd zoals we de laatste weken altijd van hem zagen: een kanonstart en daarna onmiddellijk het gat dat geslagen werd. De sleutel tot succes voor Martin was dat hij de zachte banden diende te verzorgen doorheen de wedstrijd.

Achter hem volgde een heetgebakerd groepje van vier met “Pecco” Bagnaia (Ducati), Binder (KTM), een goed presterende Digiannantonio (Gresini Ducati) en de eigen ploeggenoot Johann Zarco. Tot zover leek er niets aan de hand maar in de slotfases van de wedstrijd begonnen ze Martin, die te lijden had van zijn banden, bij te halen. De aansluiting was er in de laatste ronde. Martin liep een ietsje wijd, trachtte dan Bagnaia af te blokken maar zag tot zijn verbazing Johann Zarco naar de winst rijden na de laatste bocht. Sterker nog, de rest van het groepje ging noch langszij en Martin zakte naar de vijfde plaats! Zege dus voor Zarco, zijn eerste, met naast zich op het podium Bagnaia en “Diggi”. Een langverwachte zege voor de Fransman en een goede zaak voor Bagnaia in de WK stand, waar hij weer uitloopt tot 27 punten voorsprong.

Moto2 en Moto3

Geven we nog even mee dat in Moto2 Fermin Aldeguer (Speed Up Racing) zijn goede vorm in Australië doorzette met de pole voor morgen. Hij krijgt naast zich Aron Canet (Pons Wegow Los40) en Alonso Lopez (Beta Tools SpeedUp) op de eerste rij. Puntenleider Acosta (Red Bull KTM) was tevreden met een rustige vijfde startplek. Onze landgenoot Barry Baltus (Fieten Olie Racing GP) haalde een bemoedigende vijftiende plaats.

In Moto3, waar de titelstrijd nog in volle gang is, zagen we een pole voor Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) voor lokale held Joel Kelso (CFMoto Racing PruestelGP) en Stefano Nepa (Angeluss MTA Team).