MotoGP Indonesië: Martin pakt sprintzege en kop van het kampioenschap

Met een nieuwe sprintzege in Indonesië doet Jorge Martin een gouden zaak in het kampioenschap. Hij neemt de kop over van Francesco Bagnaia, die nu alle druk in de titelstrijd op de schouders krijgt.

Foto: © motogp.com

Het was Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) die de beste zaak deed in de kwalificatie in Indonesië, vroeg deze ochtend onze tijd. Opvallend: alle titelpretendenten pakten het iets rustiger aan, met Martin (Pramac Ducati) op de zesde plaats en Bezzecchi (Mooney VR46 Ducati) op de negende terwijl Bagnaia met de fabrieksmachine niet voorbij de horde van de Q1 raakte. Poleman Marini nam de beste start in de sprintrace maar het was vooral Martin die de vlucht vooruit koos. De Spanjaard bevrijdde zich van Quartararo en begon snel in te lopen op Marini, die uiteindelijk de zeilen moest strijken. Martin ging zo naar een belangrijke overwinning, want na deze sprintrace mag hij zich de nieuwe leider noemen in het kampioenschap. Bagnaia geraakte immers niet verder dan de achtste plaats. Het Mooney VR46 team pakte de rest van de podiumplaatsen met Luca Marini voor Marco Bezzecchi. Morgen is er de Grand Prix race en als Bagnaia zich daarin niet kan herpakken, heeft de Italiaan een groot probleem voor dit seizoenseinde!

Arón Canet (Pons Wegow Los40) haalde in Moto2 de pole binnen voor drie duizendste van een seconde. Hij vindt morgen naast zich Manuel González (Yamaha VR46 Master Camp Team) en Filip Salac (Gresini Racing) op de eerste startrij. Onze landgenoot Barry Baltus (Fieten Olie Racing GP) geraakte niet verder dan een 23ste startplaats en moet het opnieuw afleggen tegen zijn teamgenoot, Nederlander Zonta van den Goorbergh, die uiteindelijk een mooie negende startplaats veroverde.

Diogo Moreira (MT Helmets – MSI) reed op Mandalika naar een eerste Moto3 pole van 2023. Hij wordt morgen op de eerste rij vergezeld van Jaume Masia (Leopard Racing) en David Alonso (GASGAS Aspar Team).