F4 Frankrijk: tweede zege voor Yani Stevenheydens

De vertegenwoordiger van het RACB National Team sloot zijn eerste seizoen in de eenzitterij af met een schitterende overwinning op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet. In de eindstand van het Frans kampioenschap F4 tikt de jonge Belg als zevende aan.

(persbericht / foto:© 2023 RACB National Team )

Een stralende zon zorgde er voor dat de jonge wolven die dit weekend op Le Castellet voor de laatste meeting van het seizoen aan de slag gingen met zomerse omstandigheden te maken kregen. Na een bemoedigende zesde tijd in de vrije trainingen liet Yani Stevenheydens in de kwalificaties de negende tijd optekenen. “Ik moet toegeven dat ik er niet in geslaagd ben om mijn prestaties te verbeteren, terwijl de concurrentie daar wel in slaagde”, stelde onze landgenoot achteraf. “Ik kreeg met hoge bandenslijtage te maken. Zonder twijfel had dat ook te maken met de hoge temperaturen, meestal boven de 25 graden.”

Wat er ook van zij, de eenzitter in de kleuren van het RACB National Team stond uiteindelijk als achtste op de startgrid (een andere rijder kreeg vijf strafplaatsen aan de broek). “Bij de start verloor ik twee plaatsen, maar voor mij gingen er twee rijders van de baan. Ik lag dus al snel opnieuw achtste. Vanaf dat moment besloot ik om de wagen en de banden te sparen voor de volgende race.”

Een uitstekend idee van de jonge Belg, die door de regel van de omgekeerde startgrid als tweede aan de tweede race op zaterdagnamiddag kon vertrekken. “Dit keer geraakte ik wel goed weg, en al in de tweede ronde kon ik de leider in de bocht van Beausset passeren. Ik kwam dus op kop te liggen, en was vast van plan om die positie ook tot het einde te behouden. Achter werd de druk serieus opgevoerd, maar ik kon de eerste positie behouden.”

“Een tussenkomst van de safety car sloeg me niet uit mijn lood”, vervolgt onze landgenoot. “Bij de herstart wist ik mijn tegenstanders achter me te houden en kwam wat later als winnaar over de streep. Ik ben heel trots op deze overwinning. Zeker omdat ze niet makkelijk te behalen was. Ik wist de wedstrijden goed in te delen. Het was trouwens ook de eerste keer ooit dat ik het hele pak achter de Safety Car moest aanvoeren.

Enkele dagen na in Lédenon zijn eerste zege in de eenzitterij te hebben behaald kon Yani Stevenheydens dus opnieuw van op het hoogste podiumtrapje van de champagne proeven, dit keer op het legendarische Circuit Paul Ricard in Le Castellet, een omloop die tot voor kort nog het decor was van de Franse grand prix F1. Enig minpuntje is dat Yani Stevenheydens zijn seizoen niet helemaal zoals gehoopt kon afsluiten. 

“Bij de derde en laatste race kreeg ik al heel snel met remproblemen te maken. Zo kon ik mijn zevende plaats niet naar behoren verdedigen en iedere ronde verloor ik wat plaatsen. Uiteindelijk werd ik als 21ste geklasseerd. Goed, mechanische problemen maken deel uit van de autosport. Ik onthoud vooral dat ik in mijn eerste seizoen in de eenzitterij twee keer wist te winnen, dat ik in de loop van het seizoen gestaag progressie boekte en uiteindelijk als zevende in de eindstand van het Frans kampioenschap F4 aantikte.”