F1 Qatar: Oscar Piastri pakt met sprintzege zijn eerste winst

De derde wereldtitel van Max Verstappen zette de prestatie van Oscar Piastri misschien wat in de schaduw. De Australiër haalde in zijn debuutjaar al punten, podia, een pole en dan nu ook de zege. en dat is op zijn minst indrukwekkend te noemen!

Foto: © mclaren.com

Oscar Piastri is al enige tijd een van de supertalenten in de autosport. Hij won achtereenvolgens én de titel in de Formule Renault, én de titel in de Formule 3 het jaar daarna, en dan nog eens de titel in de Formule 2 het daaropvolgende jaar. Maar in de Formule 1 was er geen plaats en dus diende hij eerst zijn tijd uit te zitten in de Super Formula in Japan. Maar bij aanvang van dit jaar was het dan zover: Piastri mocht debuteren in de Formule 1. En hij deed nauwelijks onder voor zijn iets meer ervaren McLaren-teamgenoot Lando Norris. Ervolgden punten, podia, een pole en dan nu… de zege

Even leek Russell en de Mercedes naar de zege te stormen. Piastri en zijn collega Norris startten immers op de medium banden. In de debuutfase van de wedstrijd leek het of de zachte banden van Russell en de Ferrari’s en betere keuze zouden zijn. Maar even later keerde het tij en de medium banden haalden het voordeel. In amper twaalf rondes kregen we drie safetycar periodes. Het haalde het ritme wat weg uit de wedstrijd. Maar Piastri hield zijn voorsprong in handen, ondanks een late charge van Verstappen , die zich naar de tweede plaats werkte. In ronde elf geraakte Red Bull teamgenoot Sergio Perez betrokken bij een incident met de Alpine van Ocon. Het betekende de opgave van de Mexicaan en bijgevolg, de definitieve bevestiging van de wereldtitel van Verstappen.

Voor Oscar Paistri werd het een primeur: de eerste, weliswaar sprintzege, voor de jonge Australiër. Een gedegen prestatie voor McLaren, bevestigd door een mooie derde plaats voor Lando Norris. Voor Max Verstappen betekende de uitslag een derde wereldtitel, die hem in de geschiedenisboeken op gelijke hoogte brengt met legendes als Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet en Ayrton Senna. De vraag is: waar zal Oscar Piastri straks eindigen?