F1 Qatar: eerste pole voor Piastri

Het werd een bewogen sessie in de woestijn van Qatar, met een Verstappen die eerst de zaken naar zijn hand leek te gaan zetten. Maar uiteindelijk was het Oscar Piastri en McLaren die mochten feesten. Voor de Australiër, in zijn debuutjaar in de F1, is het zijn allereerste pole.

Foto: © mclaren.com

Na een korte kennismaking met de piste was de Formule 1 deze zaterdag met de sprint shoot-out voor een eerste sessie op de baan in Qatar. De baan, recent nog geherasfalteerd, had veel te lijden van de wind en het meegebrachte woestijdzand. Net als gisteren zagen we dan ook veel bolides die naast de “track limits” kwamen te rijden. Max Verstappen trok de lijn van gisteren door en zette de beste tijd op de medium banden in Q1. Stroll, Albon, Tsunoda, Magnussen en Sargeant vielen uit de boot.

Op naar de Q2, waar opnieuw de medium banden dienden te worden gebruikt. Het was Norris die het vuur aan de schenen legde van Verstappen, door de snelste tijd uit handen te grissen van de Nederlander. Het belangrijkste slachtoffer van de “track limits” saga werd hier Lewis Hamilton, die in de slotseconden zijn tijd geschrapt zag en morgen van een veertiende positie moet starten. Gasly, Bottas, Lawson en Zhou struikelden eveneens over de Q2 horde.

Verstappen leek al snel de zaken recht te trekken de afsluitende Q3, op zachte banden, om zijn chrono vervolgens geschrapt te zien. Een euvel dat wel meerdere rijders te beurt viel waardoor de rangschikking steeds meer op een loterij kwam te lijken. Een ultieme gooi van Verstappen naar de pole, strandde op een derde startplaats. Geen pole dus voor Max, maar wel een eerste voor… Oscar Piastri. De Australiër profiteerde van een fout in de laatste bocht van teamgenoot Norris om de snelste tijd te behouden, voor Norris en Verstappen. Russell start straks naast Verstappen op de vierde plaats. Alonso, Sainz, Leclerc, de verrassende Hulkenberg, Perez en Ocon vervolledigden de top 10.

Vanavond is er dan nog de sprintrace, weliswaar met beperkte punten, maar Verstappen kan toch vanavond al wereldkampioen worden, afhankelijk uiteraard van wat Sergio Perez als resultaat neerzet.