Bathurst 1000: een klassieker bij onze tegenvoeters

Naast de autosport in Europa en de VS is het dit weekend ook tijd voor één van de meest spectaculaire toerwagenraces op de planeet, of misschien wel gewoon dé meest spectaculaire wedstrijd voor touringcar cars: de Bathurst 1000. Op het fantastische circuit ten noordoosten van Sydney strijden Ford en Chevrolet nu zondag om de zege in deze prestigieuze race.

Foto: © Supercars

Wat is Bathurst? Het circuit van Mount Panorama is een stratencircuit van 6,2 kilometer met een hoogteverschil van 174 meter, en stukken met een hellingsgraad van maar liefst 18%. Het meest bekende deel van het circuit is misschien wel het bochtige en smalle stuk op de berg, alvorens de rijders de lange rechte lijn naar beneden aanvatten. Op die rechte lijn halen de Australische Supercars een snelheid van om en bij de 300 km/u. De gemiddelde snelheid in de wedstrijd ligt boven de 160 km/u en in kwalificatie ligt de gemiddelde snelheid op goed 180 km/u. Deze snelheden zijn overigens vergelijkbaar met wat de GT3-wagens halen in de Bathurst 12 Hours, een race van de Intercontinental GT Challenge.

Ook Jacky Ickx

De race ontstond in 1960, maar was initieel een wedstrijd over 500 miles, alvorens in 1973 naar de huidige 1000 kilometer over te schakelen. Op de erelijst van de race staan voornamelijk Australiërs en Nieuw-Zeelanders, met negen zeges voor Peter Brock en zeven voor Jim Richards en Craig Lowndes. Die laatste is overigens nog steeds actief en won nog in 2018. Andere buitenlanders die de race wonnen waren afgelopen seizoen de Fransman Alexandre Prémat, de eerste sinds Rickard Rydell in 1998. Verder staan ook Win Percy, Armin Hahne en… onze landgenoot Jacky Ickx op de erelijst.

Dit jaar starten er 28 wagens in de race, met een mix van Chevrolet Camaro en Ford Mustang S650 en Bathurst is de op twee na laatste race van het seizoen. Er staan dit jaar twee Europeanen aan de start: Kévin Estre, teamgenoot van Laurens Vanthoor bij Porsche en de Zwitserse Simona de Silvestro.