MotoGP Japan: Martin opnieuw dominant in sprintrace

Jorge Martin pakte met de Pramac Ducati een uitgesproken pole en zette die tijdens de sprintrace onmiddellijk om in een onbetwiste zege. De Spanjaard kruip zo stilletjes aan verder richting de leider in het kampioenschap.

Foto: © motogp.com

Jorge Martin en het Pramac Ducati team zijn duidelijk in vorm. Martin zit dan wel bij een privéteam, maar de Spanjaard, die fabriekssteun krijgt, heeft wel de beschikking over een 2023 machine. Dezelfde machine als puntenleider Francesco Bagnaia in het fabrieksteam. En dat moet de Italiaan zorgen baren, want Martin pakte weeral een perfecte start en zag Bagnaia teruggedrongen naar een vierde plaats door het KTM team. Binder zette al snel de achtervolging in en het tweetal sloeg het gat met de rest van het peloton. Het kostte “Pecco” Bagnaia de gehele race om in de eindfase uiteindelijk toch nog Jack Miller van het podium te verdringen. Vooraan reed Martin naar een onbedreigde zege. Geven we nog even mee dat Marco Bezzecchi, tot voor kort een uitgesproken titelkandidaat, in de Q2 sessie een kwalijke val maakte en de Italiaan ondervond daar tijdens de wedstrijd ongetwijfeld hinder van. Hij eindigde op de zesde plaats met de Mooney VR46 Ducati van 20222 en moet punten inleveren op zowel Martin als Bagnaia.

Bagnaia blijft voorlopig leider, maar ziet Martin naderen tot op acht eenheden! Morgen is er de Grand Prix race, met heel wat meer punten te verdienen.

Moto2 en Moto3 kwalificaties

Ook de andere series werkten deze zaterdag hun kwalificatiesessies af. In Moto3 ging Jaume Masia (Leopard Racing) verder op het goede ritme en pakte de pole. In Moto2 zette Chomkiat Chankra zijn goede vorm verder met de pole. Onze landgenoot Barry Baltus (Fieten Olie Racing GP) start morgen op de zeventiende positie.