WRC Chili: zo goed als nieuwe rally sinds première in 2019

Vrijdagochtend start in Chili de op twee na laatste WK-rally van het seizoen. De eindstrijd in het WK is er één tussen twee Toyota-rijders, Kalle Rovanperä en Elfyn Evans. Enkel Thierry Neuville heeft van de andere rijders nog een mathematische kans op de titel, al moet er wel heel erg veel gebeuren, wil de Belg nog bovenaan het klassement eindigen.

Foto: © Hyundai

De Finse regerende wereldkampioen Rovanperä telt nu 200 punten, 33 meer dan zijn teamgenoot bij Toyota, Evans. Neuville volgt in zijn Hyundai al op 66 punten, terwijl er nog maximaal 90 te behalen zijn. Kort samengevat, als Neuville in Chili geen zes punten goed maakt op Rovanperä, zijn de kansen van onze landgenoot effectief over. Rovenperä zelf kan al wereldkampioen worden in Chili, als hij wint, minstens twee punten scoort in de Powerstage en Evans geen punten scoort. Hoogstwaarschijnlijk kennen we de wereldkampioen dus pas in Duitsland of in Japan, tijdens de slotmanche.

Start op vrijdag

Na de shakedown van donderdag beginnen de teams vrijdagochtend om 8u35 uur lokale tijd (13u35 onze tijd) aan de eerste proef van Rally Chili, Pulperia 1 (19,77 km). Er volgen die dag nog vijf proeven, waardoor de wedstrijdafstand 112,86 km bedraagt. Zaterdag is de langste dag van het weekend, met 154 km bestaande uit twee lussen van drie veeleisende proeven. De laatste vier proeven vinden op zondag plaats, waarbij de tweede passage van El Poñen (13,86 km) de Powerstage-punten oplevert om de rally af te ronden.

Zo goed als volledig nieuwe rally

Op één proef na is de wedstrijd overigens volledig nieuw tegenover 2019. Chili is ook volledig nieuw voor Martijn Wydaeghe. De confrontatie met het onbekende betekent dat er een andere voorbereiding nodig is, zoals onze landgenoot uitlegt: “Ik kan me voorbereiden met veel informatie van het team, maar ook met recce-video’s van 2019. Ik denk dat het voor iedereen vergelijkbaar zal zijn, ook voor de teams die er al eerder zijn geweest, want slechts één van de proeven is hetzelfde als de laatste keer dat het WRC hier kwam. Ook al is het lente in Chili, de omstandigheden kunnen behoorlijk lastig zijn – ze hadden hier eerder mist tijdens de verkenning, wat de dingen behoorlijk ingewikkeld maakt. Maar op basis van de beelden die ik heb gezien en de data waar ik toegang tot heb, ziet het profiel er goed uit.”

Voor Thierry Neuville is het een weerzien met Chili, na zijn zware crash in 2019 en uiteraard de COVID-pandemie die de rallykalender enkele jaren behoorlijk beïnvloedde.

“Rally Chili is nog maar één keer eerder verreden en deze keer zijn er veel nieuwe proeven, dus onze eerdere ervaring helpt niet echt bij onze voorbereidingen. Daarom zal de verkenning erg belangrijk zijn. De vorige keer in Chili was het behoorlijk zwaar voor me omdat ik een zware crash had, maar we gaan dit jaar terug met het doel om een goede rally te rijden en het weekend op het podium te eindigen. Daarvoor hebben we consistentie nodig, een goed gevoel in de auto en een afstelling die goed werkt op de wegen. Als we al die dingen op één lijn kunnen krijgen, zullen we snel zijn.”