Spa Six Hours – Interview Vincent Collard: “Iedereen is hier belangrijk”

Van woensdag 27 september tot en met zondag 1 oktober, is het circuit van Spa-Francorchamps het theater van de 30ste editie van de Spa Six Hours, de meeting voor historische wagens die zijn naam ontleent aan de bekende uithoudingsrace voor GT’s en toerwagens van weleer. Autosportwereld sprak vooraf met Vincent Collard, één van de drijvende krachten van Roadbook, de organisator en promotor van het evenement.

Foto’s: © Spa Six Hours – Letihon

Ik wil eerst en vooral benadrukken dat ons evenement niet het werk is van één man of vrouw of van een beperkt aantal mensen”, aldus Vincent Collard namens organisator Roadbook. “Het succes van de Spa Six Hours is het resultaat de passie van de teams, de rijders en de medewerkers die voor de sport zorgen, maar ook van alle discrete krachten achter de meeting, van de baanposten over de medische crew tot de motorrijders die heel de dag mensen en goederen rondbrengen. Zonder hen zou dit alles nooit gelukt zijn. Ik kan dan ook niet anders dan al die mensen die de afgelopen 29 edities hebben meegewerkt, geracet of gewoon als toeschouwer naar het circuit zijn afgezakt, te bedanken. Bovendien is er ook het gegeven van het circuit van Spa-Francorchamps, want een deel van het succes van onze meeting is ook het circuit zelf, dat spreekt voor zich.

De eerste editie van de Spa Six Hours vond in 1993 plaats, toen nog op het circuit van Spa-Francorchamps dat niet permanent was, met de oude busstop-chicane en de gebouwen van weleer. “Het was een race, geen meeting, met op zondagochtend de trainingen en ’s middags de race”, herinnert Pascal Collard zich, “een race met een 35 à 40 wagens. Het team achter de race bestond uit mensen die er vandaag nog bij zijn, wij kwamen van rallywedstrijden als Luik-Rome-Luik, maar het was nog niet onder de noemer Roadbook en eerlijk, van circuit kenden wij niet zo erg veel. Sindsdien zijn we stap voor stap gegroeid en het is mede dankzij een Engelsman die ons na de eerste editie contacteerde dat we vervolgens een meeting geworden zijn. Barry Sidery-Smith belde ons met de vraag of hij met meerdere auto’s kon deelnemen en gaf zo de aanzet tot de meeting waarvan de uithoudingsrace een deel is. Want ik spreek niet graag van wedstrijden in het voorprogramma. Je kan de Masters Racing Legends F1 of Masters Endurance Legends moeilijk als voorprogramma bestempelen.

30 jaar lang is de meeting dan gegroeid om een van de grootste van Europa te worden. “Voor de puristen gaat het nog steeds om die lange race, het brede publiek kent ons als ‘de meeting’, wat niet in het minst ook aan de BEHVA te danken is, de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen, want zij hebben een enorm bereik en spreken hun leden aan om naar de Ardennen af te zakken. Daarom hebben we dit jaar op zondag een soort trackday in samenwerking met de BEHVA, waar de sfeer bijzonder gezellig zal zijn. Ondertussen is onze meeting ook met zijn tijd geëvolueerd, we laten de wagens van weleer racen, maar wel in 2023, met een moderne aanpak op vlak van organisatie en communicatie.”

De laatste jaren trekt de Spa Six Hours ook meer en meer bekende namen, denk maar aan Jimmie Johnson, maar ook Andy Priaulx, Nico Verdonck, David Hart, Nicky Pastorelli, Eric van de Poele, Vanina Ickx, Jim Farley of onze voormalige premier Guy Verhofstadt.

“Ook zij racen hier omwille van diezelfde passie die alle teams, medewerkers en rijders verbindt, de passie voor oude voertuigen, maar ze weten ook dat hier echt geracet wordt, met zeer goed voorbereide wagens, in een sfeer die maakt dat iedereen zich hier welkom voelt. Iedereen is voor ons even belangrijk, laat dat duidelijk zijn!”