IAME Series Benelux: tijd voor de beslissende gevechten in Mariembourg

Na vier felbevochten en geslaagde afspraken is het tijd voor de allerlaatste proef van het IAME Series Benelux seizoen dit weekend op het circuit van de Karting des Fagnes in Mariembourg.  Met 250 verwachte piloten in de streek van Couvin, zal deze finale van het kampioenschap in meerdere opzichten meer dan het volgen waard zijn.  Met de verschillende, nog binnen te halen titels, en de laatste te pakken overwinningen, belooft de strijd alvast hevig te zullen zijn!

(persbericht / foto: © P. Verheuge)

Het is een zekerheid dat de IAME Series Benelux een boeiend sluitstuk staat te wachten in Mariembourg op 22, 23 en 24 september!  Met 250 ingeschreven piloten is de Finale een bevestiging van de uitstekende vorm van de competitie.  Het is zelden dat een kampioenschap zoveel deelnemers mag ontvangen voor de laatste wedstrijd van het seizoen.

Qua kwantiteit is deze afspraak alvast een topper met niet minder dan 15 vertegenwoordigde nationaliteiten.  Wat de kwaliteit betreft is er geen twijfel mogelijk: de eerste vier manches van het jaar waren fel betwist en ook de vijfde zou opnieuw karting van zeer hoog niveau moeten bieden.

Het hoofddoel van deze finale is vanzelfsprekend de toekenning van de titels.  En om te weten wie de nieuwe kampioenen zullen zijn, zullen we in sommige categorieën wel een rekenmachine nodig hebben: slechts acht resultaten van de mogelijke tien worden weerhouden voor de eindafrekening van het kampioenschap, dus de punten die werden toegekend na de kwalificaties en deze na de Finale.

Naast het feit dat deze beslissende wedstrijd bepalend is voor de titels, zal deze proef eveneens de mogelijkheid bieden aan meerdere piloten om zich te kwalificeren voor de Finale Mondiale IAME in Portimao (IAME Warriors Final).   Op basis van het algemeen klassement van het seizoen worden de kostbare uitnodigingen verdeeld onder de besten in de verschillende categorieën. Voor de anderen is het gewoon een kwestie van eer om een overwinning te behalen.

X30 Senior: Goldstein voor een 4de opeenvolgende titel.

In de X30 Senior (14-29 jaar) is Elie Goldstein de sterke man van het seizoen.  Met een meer dan positief bilan van twee overwinningen en twee tweede plaatsen, is de drievoudig- en huidig kampioen voor deze laatste afspraak bijna zeker dat hij voor de vierde opeenvolgende keer de titel zal kunnen binnenhalen.  De titel is echter nog steeds mathematisch mogelijk voor Ean Eyckmans! Daarvoor moet de zoon van Wim maximale punten scoren en hopen op een slecht weekend van de leider in het kampioenschap. Ook al ziet het er erg ingewikkeld uit, de piloot uit Herentals is vastbesloten om het beste van zichzelf te geven.  Henkie Kalteren, Victor Louis, Bart Ploeg en de beste rookie momenteel, Aaron Ferrazzano, hebben allen de mogelijkheid om te stunten in Mariembourg.  Maar er zijn ook een aantal outsiders die in het oog moeten worden gehouden, we denken daarbij aan de Fransman Clément Outran, de terugkerende Noah Maton en Malo Bolliet (de winnaar van de IAME Series France).

X30 Junior: naar een Nederlands duel

Eén ding staat zo goed als zeker vast in de X30 Junior klasse (12-15 jaar), de kampioen van 2023 zal een Nederlander zijn!  Maar welke Nederlander zal erin slagen de titel te behalen… Rocco Coronel of Sasch van’t Pad Bosch?  Spannend is het in ieder geval.  Indien we reeds de voorlopige rekening maken en de twee minste resultaten in vermindering brengen zien we dat Tom Coronel met vijf eenheden verschil start ten opzichte van zijn landgenoot.  Zonder verrassingen zal de strijd voor het kampioenschap, op de piste van de Karting des Fagnes, tussen deze twee kemphanen gaan.

Bij de piloten met ambities voor een podiumplaats in het finale klassement van het kampioenschap denken we allereerst aan Patrice Kowalewski.  Tijdens het seizoensbegin in Mariembourg maakte hij alvast een goeie beurt en hoopt hij deze te bevestigen met een eerste overwinning.  Maar ook Tyron Kinard, winnaar in Genk tijdens de vorige manche, en de Fransman Roméo Roussel mogen we zeker niet uit het oog verliezen!  Beiden zijn vastberaden om zich in de kijker te rijden, net als Colin Cronin, Quinten Van Leeuwen en Lukas Horcicka, om er maar enkelen te noemen.

Ook de finaliste van de « Girls On Track » operatie van de FIA Eva Dorrestijn zal van de partij zijn.  En zelfs al is ze al zeker van de titel van “Best Lady”, zal de jonge Nederlandse zich alvast opnieuw willen tonen.

Mini: Priam Bruno, de best geplaatste

Zal Priam Bruno na zijn titel bij de Mini Rookie in 2022 opnieuw kunnen stunten en de titel kunnen binnenhalen tijdens zijn debuutjaar in de Mini klasse (10-12 jaar)?  De jonge Belg komt, met een voorsprong van 10 punten, alvast als best geplaatste aan de start van de laatste manche van het kampioenschap in Mariembourg.  De winnaar van de manche in Genk in augustus zal zijn best moeten doen om Edouard Godfroid in bedwang te houden. De Genappois is vastberaden en wil deze zondag graag zijn eerste nationale titel veroveren. Net als bij de X30 Juniors stevenen we af op een tweemans strijd. Er zijn echter veel meer kandidaten voor de laatste overwinning van het seizoen. Antoine Venant, Stig De Raedemaeker, Noah Grignet, Tom Alderliesten, Lorenz De Cock en Gilles Herman zijn hier allemaal toe in staat!

Mini Rookie : volledig onbeslist

Door zijn overwinning tijdens de vorige afspraak in Genk, kon Henri-Constant Kumpen een goeie zaak doen in de Mini Rookie klasse (7-10 jaar).  Hij kon er niet enkel zijn eerste overwinning van het seizoen behalen, maar de zoon van racepiloot Anthony Kumpen kon er ook de kop nemen van de IAME Series Benelux.  De jonge Belg is zich er evenwel van bewust dat hij geen fouten zal mogen maken als hij kampioen wil worden!  In een goed gevuld peloton van 36 piloten kan de minste misstap leiden tot een duur puntenverlies.  Luis Bielande, momenteel tweede in het kampioenschap, zal niet twijfelen om van elke mogelijkheid gebruik te maken om de titel binnen te halen.  Ook hij zal kunnen profiteren van de verrekening van de slechtste resultaten om voorbij zijn grote rivaal te geraken.  Maar dit telt eveneens voor Jules Decoen die mathematisch nog steeds voorbij zijn twee tegenstanders naar de hoogste trede van het eindpodium kan gaan.  In de strijd voor de overwinning zullen we Lewis Boodts van dichtbij volgen, maar ook Tijs Richard.  We vergeten ook Lukas Pelizzari, Levin Barbier en Patrick Kristiansen niet te vernoemen.  Drie kandidaten waarvan hun snelheid reeds meerdere volgers hebben doen opkijken dit jaar!

X30 Senior Cup/X30 Master: een overwinning voor de eer

Door op het podium te eindigen in Genk voor zijn voornaamste tegenstanders in het kampioenschap, wist Jim Ringelberg alvast alle spanning uit de X30 Master klasse (ouder dan 30 jaar) te halen.  Voor de eerste maal in zijn carrière kon hij zich verzekeren van de IAME Series Benelux titel.  Dit weekend staat er dus enkel nog een overwinning voor de eer op het spel voor alle tegenstanders van de Nederlander.  Hieronder vinden we Bjorn Verhamme, Anthony Delcurou, Quentin Henry en Rick Nadin.  We noteren eveneens de grote terugkeer in de competitie van Vincenzo Schillaci.

In de X30 Senior Cup (18-29 jaar) is de strijd daarentegen nog onbeslist!  Na de aftrek van de slechtste resultaten, scheiden enkel tien punten momenteel leider Matteo Raspatelli en zijn eerste achtervolger Olivier Palmaers.  Hoewel alles nog mogelijk is, zullen er door beiden geen cadeaus worden gegeven tijdens deze laatste afspraak!  François-Xavier Venet, Jentsen Adriaenssens, Matthieu Delbauf (huidig kampioen), Anthony Moonen en Pierre Mochalski zullen zich alvast willen mengen in de strijd vooraan, om zo het duel voor de titel te verstoren. Ook de terugkerende Mathias Focan zou wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

X30 Super Shifter: Huibers voor een glansrijke titel

Drievoudig titelverdediger Christof Huibers was de favoriet om zichzelf op te volgen in de X30 Super Shifter klasse (175cc karts met versnellingsbak).  Naast snelheid, consistentie en vastberadenheid kende de Antwerpenaar eveneens meer betrouwbaarheid dan zijn tegenstanders tijdens deze campagne.  Na zijn derde overwinning van het jaar in Genk ligt de weg naar een vierde titel wagenwijd open. In Mariembourg zal Christof deze titel zeker met glans willen vieren door te mikken op een nieuw succes.  Maar daar zullen zijn rivalen wel anders over denken! Jimmy Deveen, Sam Claes en Bart Ploeg willen dit seizoen allemaal minstens één keer winnen. Maar ook de terugkerende Guillaume Carette hoopt op hetzelfde. Het belooft een hevige strijd te worden! We zullen ook met aandacht de wedstrijd van Hugo Besson, Senne Vos en de piloten van de X30 Super Shifter Master volgen, Kevin Delcroix en Bjorn Van Gerwen.

Heb je zin om deze competitie te volgen dit weekend?  Op vrijdag en zaterdag komen de X30 Senior en X30 Junior categorieën aan het werk.  De oefensessies (vrijdag vanaf 13u30) worden gevolgd door de kwalificaties (vrijdag vanaf 16u20 en zaterdag vanaf 9u40) en de Finales die voorzien worden op zaterdag vanaf 16u10.  Op zondag komen de Mini Rookie-, Mini-, X30 Senior Cup-, X30 Master en de X30 Super Shifter categorieën aan het werk op het circuit van de Karting des Fagnes.  Op het menu staat een volledig programma van oefensessies (vanaf 11u30), kwalificaties (vanaf 13u15) en Finale (vanaf 16u50).  Alles is live te volgen via het YouTube kanaal van de IAME Series Benelux.  En zij die dat willen kunnen uiteraard ter plaatse de wedstrijden komen volgen en dat volledig gratis!