BK Rallycross: spannende finales in Valkenswaard

Op het Eurocircuit in het Nederlandse Valkenswaard nabij Eindhoven werd afgelopen weekend het voorlaatste wedstrijdweekend voor het Belgische kampioenschap rallycross afgewerkt. Er waren punten te verdienen in vier klassen, namelijk Superbuggy RX, RX3, Supernationals Plus 2000cc en Supernationals min 2000cc.

Foto’s: © Johan Dingenen

De rijders in de klasse Cross Car Junior en Senior hadden eerder begin augustus in Mettet reeds een extra wedstrijd, als support van het WK en Euro RX, en nu was het de beurt aan de overige klassen om nog om de punten te strijden. Het werd een mooi gevuld weekend daar op het Eurocircuit, want ook de Britten kwamen op bezoek.

In de klasse RX3 kreeg het publiek in de finale een mooie driestrijd te zien waarbij aanvankelijk Yenthe Putzeys de lakens naar zich toe leek te trekken. De Corsa-rijder kwam het best uit de startblokken en ging tot verbazing van Citroën-rijder Davy Van Den Branden al snel jokeren. Ook Yves Teelen leek halfweg even op weg naar winst. Maar uiteindelijk was het toch Davy Van Den Branden die met de winst aan de haal ging. Hij bleef Peugeot-rijder Teelen voor en Putzeys mocht als derde mee op het podium.

In de klasse Supernationals min 2000cc was Steve Volders de beste met zijn Volvo C30. Maar het verschil met eerste achtervolger Peter van de Wege was niet enorm. Integendeel, van de Wege bleef tot zowat halfweg de finale stevig volgen in het spoor van Volders’ Volvo. Mandy Kasse behaalde met haar Ford Fiesta een erg verdienstelijke derde plaats.

Het meeste tumult zagen we in de start van de finale van de klasse Supernationals plus 2000cc, waar Bart Bel het beste uit de startblokken kwam. Maar die stond een half rondje later met zijn BMW aan de kant. Ook Kristof Bex verdween een ronde later na een spin uit de wedstrijd met zijn Volvo S40. Zo nam Yorick Maeyninckx, eveneens met Volvo onderweg, het commando over. Hij stond de leiding niet meer af ondanks aandringen van een andere Volvo-rijder Glenn Cools.

Mark Van Eyken won in de klasse Superbuggy RX. Hij liet Glenn Sente en Sjakko de Visser achter zich.

Bij de Britten werd de deelnemerslijst van de klasse RX150 aangevuld met twee Belgen, met name Viktor Vranckx en Guillaume De Ridder kwamen de rangen vervoegen. De Ridder wist de klasse te winnen, voor Viktor Vranckx.