WRC Griekenland: Rovanerä wint en zet enorme stap naar tweede wereldtitel

In Griekenland was de laatste dag van de WRC-rally vooral één voor de strijd om de tweede plaats en de punten van de Powerstage. Vooraan ging de zege naar Kalle Rovanperä die zo een behoorlijke stap naar zijn tweede opeenvolgende wereldtitel zet. Toyota staat ook zeer dicht bij een zevende titel bij de merken.

Foto: © Toyota

Na de problemen van Thierry Neuville (Hyundai) en Sébastien Ogier (Toyota) op zaterdag, lag de weg wijd open voor de jonge Kalle Rovanperä voor een derde zege van het seizoen en de elfde in zijn carrière en de Fin is nog steeds maar amper 22…

Rovanperä is nu al quasi zeker van zijn tweede wereldtitel en dat met nog drie wedstrijden te gaan. Rovanperä telt nu 33 punten meer dan zijn dichtste achtervolger in het WK, zijn teamgenoot Elfyn Evans. Thierry Neuville was zonder meer zeer sterk in deze Akropolis rally, maar een gat in de weg hield hem van een mogelijke zege en een laatste kans op de wereldtitel. Hij volgt nu op 66 punten van de Finse leider, met nog 90 punten te verdelen. Mathematisch kan het nog, maar de realiteit is wat ze is.

Op het podium kreeg Rovanperä het gezelschap van Evans en Dani Sordo (Hyundai), met Ott Tänak (Ford) op vier en Esapekka Lappi werd in zijn Hyundai vijfde. De vijf punten van de Powerstage waren overigens ook voor Rovanperä, voor Evans en Tänak. Ook daar scoorde Neuville niets en dus komt de Belg voor de tweede maal dit seizoen aan een nulscore. Jourdan Serderidis en Fred Miclotte reden de wedstrijd uit in hun Ford en de Belgische Griek was meteen aan het einde van zijn carrière in WRC. Hij laat in Chili het stuur van zijn Ford Puma WRC aan Grégoire Munster.

In WRC2 ging de zege naar Andreas Mikkelsen (Skoda) na een schitterende comeback. De Noor kende heel wat pech op de openingsdag, gaf niet op en won alsnog en ook hij is op weg naar de wereldtitel, maar dan in WRC2. Gus Greensmith (Skoda) werd tweede en Yohan Rossel (Citroën) derde. Grégoire Munster tikte als vijfde aan en won de WRC2 Challenger-klasse.

In Junior WRC werd William Creighton kampioen en ging de zege naar Diego Dominguez, terwijl Tom Rensonnet en Loïc Dumont knap derde werden. In het kampioenschap zijn ze vijfde.

De volgende WRC-wedstrijd vindt in Chili plaats, van 28 september tot 1 oktober.