FIA WEC Fuji: Toyota wint en wereldkampioen, Laurens Vanthoor magistraal

In Fuji heeft Toyota zijn thuiswedstrijd in het FIA WEC gewonnen. De Japanners moesten er echter hard voor vechten en het was vooral de #6 Porsche 963 van onze landgenoot Laurens Vanthoor, André Lotterer en Kevin Estre die het de thuisrijders moeilijk maakte. WRT behaalde de zege in LMP2, terwijl Sarah Bovy in haar Porsche vierde in LMGTE werd. 

Foto’s: Porsche en WRT

De algemene zege in Fuji was voor Kamui Kobayashi, Mike Conway en Jose Maria Lopez, voor de tweede GR010 Hybrid, in de handen van Sébastien Buemi, Ryo Hirakawa en Brendon Hartley. Zij blijven ook WK-leiders met nog één race te gaan. Toyota is wel al zeker van de wereldtitel bij de constructeurs. Vlak achter de Toyota met startnummer #8 volgde dan de #6 Porsche 963 van onze landgenoot Laurens Vanthoor, André Lotterer en Kevin Estre. Na een fenomenale start van Laurens Vanthoor bleef de Porsche geruime tijd de debatten domineren, maar Toyota kon in het tweede deel van de race het tij alsnog keren. Het is het tweede podium voor onze landgenoot dit seizoen. 

Ferrari kwam eigenlijk nooit in de echte strijd voor de zege voor en moest het stellen met een degelijke vierde en vijfde stek, met de #50 voor de #51, terwijl de private Hertz Team Jota Porsche 963 knap zesde werd, één plaats beter dan de #94 Peugeot van onder meer onze landgenoot Stoffel Vandoorne.  

WRT in LMP2 

In LMP2 deed WRT een gouden zaak met de zege van Kubica-Andrade-Deletraz, want zij verstevigen hun leidersplaats in het WK. Het team van Vincent Vosse en Yves behaalde ei zo na de dubbel, mede dankzij een schitterend manoeuvre van Robin Frijns in de slotfase. Maar Frijns werd samen met Habsburg en Gelael derde, achter de #22 United Autosports Oreca 07 van Albuquerque, Hanson en Lubin. 

In LMGTE was de zege voor AF Corse Ferrari, met Rigon-Castellacci-Flohr, terwijl Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey in hun Iron Dames Porsche 911 RSR vierde werden. Alessio Picariello was niet bij machte om het ritme van zijn teamgenoten goed te maken en finishte in zijn Porsche elfde. 

De slotmanche van het FIA WEC vindt op zaterdag 4 november in Bahrein plaats.