FIA WEC Fuji – Interview Stoffel Vandoorne: “Dit is een geheel nieuwe wagen en klasse”

Dit weekend is het FIA WEC in het Japanse Fuji aan de voorlaatste meeting van het seizoen toe en voor het eerst zien we Stoffel Vandoorne aan de start met het team van Peugeot TotalEnergies in de Hypercar-klasse. Onze landgenoot start in de Peugeot 9X8 samen met Loïc Duval en Gustavo Menezes, ter vervanging van de Zwitser Nico Muller die gekwetst is. Autosportwereld sprak uiteraard met de voormalige wereldkampioen Formula E in de aanloop naar de wedstrijd.

Stoffel Vandoorne heeft net een moeilijker seizoen in de Formula E achter de rug, maar mag zijn helm dus weer aantrekken. “Het is altijd goed om weer te racen, zeker omdat we nu in een break zitten met de Formula E”, vertelde de West-Vlaming vanuit Fuji. “Ik heb de voorbije weken vrij veel tijd in de simulator doorgebracht, meer dan de andere rijders, om alle reglementen van het FIA WEC en de bijhorende procedures onder de knie te krijgen. Uiteraard heb ik al in het FIA WEC gereden, zowel met LMP1-wagens als met LMP2, maar dit is een nieuwe klasse en een geheel nieuwe wagen.”

Vandoorne reed al eerder in Fuji met de Super Formula, is dat een voordeel?

“Ik reed hier inderdaad één racemeeting met de Super Formula, zowel in natte als droge omstandigheden, maar dit is helemaal anders. Ik ken uiteraard het circuit, maar echt veel voordeel lijkt me het nu ook niet. Het feit dat het team progressie maakt, met mooie performances in Le Mans en Monza lijkt me eerder een positief punt en ik hoop uiteraard dat ik in Fuji, samen met Loïc en Gustavo vooraan kan meevechten. Ik heb er alvast vertrouwen in. Wat de exacte ambitie is, is moeilijk te zeggen.”

Dit weekend zal Stoffel Vandoorne heel waarschijnlijk ook in natte en droge omstandigheden aan het werk gaan, “met een tyfoon tijdens de vrije trainingen en droger weer voor de rest van het weekend.”