Zolder 24: statistieken van een schitterende editie

De 45ste editie van de 24 Hours of Zolder heeft zijn geheimen prijsgegeven en dus is het tijd voor een terugblik. De race kon u uiteraard op Autosportwereld volgen, maar het is altijd leuk om nog eens terug te blikken.

Deze 45ste editie was een snelle race, met een winnaar, August by NGT, die 797 ronden aflegde, of bijna 3200 kilometer met een gemiddelde van 132 km/u. De snelste raceronde kwam op naam van Dylan Pereira (PK Carsport Porsche) met een 1.30.403 of een rondje aan net geen 160 km/u. Pereira reed overigens de tien snelste ronden uit de wedstrijd en zette ook de snelste inlap op de tabellen. Nico Verdonck was dan weer goed voor de snelste outlap van de wedstrijd.

Minder dan tien opgevers

Alles samen werden 33 van de 40 gestarte wagens geklasseerd, terwijl er 31 ook effectief de meet konden overschrijden.

Het was de negentiende zege voor een Porsche, de eerste sinds 2018. Nicolas Saelens won dan weer voor de tweede (opeenvolgende) maal, terwijl zijn teamgenoten aan hun eerste zege toe waren. Glenn van Parijs, Nico Verdonk, Rodrigue Gillion en de Fransman Thomas Laurent mochten dus voor het eerst het hoogste podium op. Thomas Laurent is overigens de eerste Fransman sinds Marcel Tarrès in 1999 die in Zolder kon winnen. Tarrès maakte toen deel uit van de laatste crew die in Zolder met een toerwagen won, samen met Tim Verbergt en Jean-François Hemroulle in een Audi A4 Quattro.

Vijf leiders

Tijdens de wedstrijd hadden vijf verschillende teams de leiding in handen en waren er elf wissels in de strijd vooraan. De latere winnaars hadden 382 ronden de leiding in handen, de #12 van RedAnt Racing 264 ronden. PK Carsport reed overigens geen meter aan kop.

In de winnende wagen namen Nico Verdonck en Thomas Laurent het gros van de kilometers voor hun rekening, met 281 en 248 ronden, samen met Glenn van Parijs die er 153 reed. Bij PK Carsport deed Dylan Pereira nog beter met maar liefst 330 ronden, terwijl de andere drie rijders de overige ronden eigenlijk vrij gelijk verdeelden. Bij RedAnt Racing waren Sam Dejonghe en Ayrton Redant het meest actief, met 279 en 229 ronden.

Als we naar de pitstops kijken dan zien we dat PK Carsport en RedAnt Racing ieder 25 maal gestopt zijn, tegen één stop meer voor AUGUST by NGT. PK Carsport stond met 1u23min het minste lang stil van de top 3, tegen 1u25min voor August by NGT en 1u27 voor RedAnt Racing.