WRX Estering: Podium voor Enzo Ide in Euro RX1

Op de Estering in het Duitse Buxtehude nabij Hamburg werd zopas de tweede dag afgewerkt van de “World RX of Germany”. Er was, zoals hier eerder vermeld, geen race in World RX1e maar de slotwedstrijden voor RX2e, Euro RX1 en Euro RX3 gingen wel door zoals voorzien.

Foto’s: © Johan Dingenen en Lorenz Deschuyttere

In Euro RX1 kwam de Zweed Anton Marklund (Ford Fiesta) na Mettet met een erg comfortabele voorsprong naar de Estering. Marklund wist zich na de vier heats reeds te verzekeren van een nieuwe Europese titel en volgt zichzelf op. Er was nog wel strijd om de titel van “vice-kampioen” tussen onze landgenoot Enzo Ide en de Let Janis Baumanis. Ide had een achterstand van één puntje voor aanvang van de wedstrijd. Maar Baumanis was het hele weekend outstanding met zijn Peugeot 208. Marklund was de beste na de heats en Baumanis tweede. Ide was vierde en verloor zo twee punten op Baumanis.
Vervolgens werd Enzo Ide tweede in zijn halve finale, na Janis Baumanis. In de andere halve finale viel Anton Marklund uit in de eerste bocht, geen finale dus voor de kersverse kampioen. Onder meer Peter Hedström en Patrick O’Donovan gingen wel door.
In de finale nam Janis Baumanis de beste start. Na hem volgde een hevige strijd voor de tweede plek, die werd gewonnen door Patrick O’Donovan. Enzo Ide jokerde dan weer in de eerste ronde waarna hij met zijn Audi S1 vast kwam te zitten achter de Hongaar Tamas Karai. Toen die jokerde was de derde plek, na winnaar Janis Baumanis en Patrick O’Donovan het hoogst haalbare. Ide wordt in de eindstand nog bijgehaald door O’Donovan en eindigt vierde met een gelijk aantal punten als O’Donovan. Baumanis is vice-kampioen. Ide na de wedstrijd: “Dit podium is voor het team. Ze deden er de voorbije twee weken alles aan om het probleem met de startlichten te vinden en op te lossen. Voor mij was het seizoen over na Mettet eerlijk gezegd. Het was sowieso al een moeilijke start toen Mattias Ekström er op de vooravond van de laatste inschrijvingsdag de stekker uittrok met EKS. We konden last minute nog in zee gaan met Volland Racing en over die samenwerking zijn we tevreden. We dienden zo het seizoen wel te beginnen zonder enige voorbereiding.

In Euro RX3 is de Pool Damian Litwinowicz, uitgevallen in de finale, de nieuwe kampioen met een Audi A1 van Volland Racing. De Noor Espen Isaksaetre kwam uiteindelijk één puntje te kort na een vijfde plek in de finale. De Noor Jens Hvaal (Skoda Fabia) won de laatste wedstrijd.
Een tijdje na het einde van de wedstrijd werd Jens Hvaal nog gediskwalificeerd voor het evenement nadat na technische controle een inbreuk werd vastgesteld op het technisch reglement. Espen Isaksaetre werd dan weer gediskwalificeerd in de finale. Zo werd de Fransman Dylan Dufas met een Renault Clio de uiteindelijke winnaar. Gelukkig had dit weinig invloed op het kampioenschap zelf, Litwinowicz is en blijft de nieuwe kampioen in RX3 en volgt zo onze landgenoot Kobe Pauwels op.

In RX2e is de titel voor de Zweed Nils Andersson. Die kon in deze slotwedstrijd zijn voorsprong met succes verdedigen. Zijn landgenoot Isak Sjökvist eindigde vierde en moet vrede nemen met de tweede plek in de eindstand. De Fin Tommi Hallman won deze slotwedstrijd.