WRX Estering: Enzo Ide voorlopig vierde in Euro RX1

Op de Estering in het Duitse Buxtehude nabij Hamburg werd vandaag de eerste dag afgewerkt van de “World RX of Germany”. De ontknoping valt dit weekend in de Europese klassen RX1 en RX3 en tevens in de klasse RX2e.

Foto’s: © Johan Dingenen en Lorenz Deschuyttere

In Euro RX1, een klasse die tot de verbeelding blijft spreken, zien we onze landgenoot Enzo Ide aan het werk met zijn Audi S1. Mathematisch kan het nog, maar na Mettet, wordt het aartsmoeilijk om de titel nog te kunnen behalen. De Zweed Anton Marklund (Ford Fiesta) leidt immers met 20 punten voorsprong op de Let Janis Baumanis en 21 op Enzo Ide. Met één puntje achterstand op Baumanis is de titel van “vice-kampioen” uiteraard nog steeds mogelijk.
Enzo Ide begon het weekend met een tweede tijd in de eerste reeks, nipt na Anton Marklund. Baumanis werd derde in die reeks. In de volgende heat kwam Ide slechts als vierde door de eerste bocht. “Ik was misschien wat de braaf in de start, maar ik wilde zeker de wagen niet in de vernieling rijden. Het team heeft na Mettet gezocht naar het euvel in verband met de lampjes voor het startsysteem. Voorts is het aartsmoeilijk om hier iemand voorbij te raken, hoewel het circuit me wel bevalt.”, was de reactie zaterdagavond. Die tweede heat werd overigens verrassend gewonnen door de Zweed Peter Hedström met een Hyundai. Hedström rijdt geen volledig kampioenschap maar liet onder meer Janis Baumanis en de Fin Mikko Ikkonen achter zich. Het duurde even vooraleer de uitslag van de tweede heat werd bevestigd, contact tussen de nummers 7 (Patrick O’Donovan) en 1 (Marklund) werd onderzocht. Uiteindelijk kwam O’Donovan er vanaf met een waarschuwing. Zo leidt Marklund na een beste tijd in reeks één en een vijfde plek in de tweede. Peter Hedström is tweede en Janis Baumanis derde, net voor Enzo Ide.

In Euro RX3 leidt de Noor Jens Hvaal (Skoda Fabia) dankzij een eerste en tweede tijd. De Pool Damian Litwinowicz, met zijn Audi A1 voorlopig leider in het kampioenschap, is slechts achtste.

In RX2E is de leiding voorlopig in handen van de Fin Tommi Hallman. De Zweed Isak Sjökvist is tweede en kampioenschapsleider Nils Andersson is derde.

Na het afgelasten van de wedstrijd voor World RX1e werd eerder deze week beslist dat er ook in Buxtehude nog geen strijd zal zijn in deze klasse. Het onderzoek na de brand bij het team van Chicherit in het Britse Lydden, zowat een maand geleden, is nog steeds niet afgerond.