Exact nog 1 maand rest er alvorens de 110 ingeschreven deelnemers de start nemen van de Belgian Westhoek Classic 2023. Opnieuw een vol (inter)nationaal deelnemersveld -waaronder dit jaar een extra grote delegatie uit het VK- en… een parcours om opnieuw U tegen te zeggen, met een afgesloten proef te Ronse als openingsproef! Niet alleen voor de deelnemers hebben we een uitdagend programma uitgewerkt, maar ook voor de toeschouwers hebben we leuk nieuws.
(persbericht)
De traditionele activiteiten in het sfeervolle centrum van Ronse -met onder meer de technische controle, wagenpark en interviewsessies op de Grote Markt- worden dit jaar uitgebreid met een afgesloten proef op vrijdagavond. De korte slalomtest zal plaatsvinden net buiten het centrum van Ronse en zal de openingsproef worden van de 2023 editie. De ideale combinatie om als toeschouwer eerst even de sfeer te gaan opsnuiven op 1 van de terrasjes rond de Grote Markt en vervolgens de eerste actie te gaan waarnemen. De exacte locatie van de proef blijft geheim tot enkele dagen voor de start van de wedstrijd.
Nog meer rijplezier in het begin van de wedstrijd, want na de openingsproef trekken de deelnemers richting de eerste portie ’time control sections’! Het zet meteen de toon van een wedstrijd waarin we extra aandacht willen vestigen op het rijplezier van de piloot! Na deze eerste twee beproevingen volgen nog 4 regelmatigheidsproeven waarbij de laatste proef een oude bekende gravelproef is. De avondetappe is dit jaar dus goed voor 6 beproevingen tussen Ronse en Nijvel. Een etappe van 140 km, maar de aard van het uitgestippelde tracé zorgt er voor dat de avondetappe iets vroeger eindigt zoals gewoonlijk.
Nieuwe proeven in de wouden van Couvin op zaterdag
Op zaterdagochtend starten we dit jaar een half uurtje later dan voorgaande jaren. In combinatie met het iets vroeger finishen op vrijdagavond, willen we hiermee het sociaal aspect van het evenement garanderen zonder afbreuk te doen aan het sportief niveau. Het laat deelnemers toe om extra te genieten van het hotel, hetzij tijdens het napraten op vrijdagavond, hetzij bij het ontbijt. Wat volgt is echter een intensieve zaterdagetappe! De ochtendlus gaat van start met een reeks ’time control sections’ meteen gevolgd door een regelmatigheidsproef. Het brengt de deelnemers vrij snel naar de wouden van Couvin waar we dit jaar nieuwe wegen hebben ontdekt en extra proeven hebben uitgestippeld! De afsluitende proef van de ochtendetappe eindigt overigens een bijzonder decor waarbij we een Facebook live uitzending inplannen net na de finishlijn van de regelmatigheidsproef. Het zal ongetwijfeld voor reacties zorgen in het heetst van de strijd na een ochtendetappe waar navigatie een iets belangrijkere rol kan spelen.
De middagetappe is de klassieke ‘marathonetappe’, goed voor 200 km non-stop concentratie. Maar, in tegenstelling tot voorgaande jaren, vertoeven we dit jaar vertoeven na de lunch langer in de wouden van Couvin om u nog meer bosproeven aan te bieden alvorens de terugreis richting Ronse aan te vatten. Eén van de hoogepunten van de middagetappe wordt ongetwijfeld de regelmatigheidsproef die start met een 2 kilometer lange heuvelklim en eindigt tussen de dennenbomen. En, om extra afwisseling en uitdaging aan te bieden, hebben we tijdens de middagetappe nog 2 extra reeksen ’time control sections’ toegevoegd aan de oorspronkelijke ‘itinerary’.
De lange middagetappe wordt even onderbroken door een hergroupering op het marktplein van Lens alvorens de finale in te duiken. De ultieme finale van de wedstrijd bevat nog 3 regelmatigheidsproeven waarbij we het allerlaatste tracé uitgestippeld hebben op een onuitgegeven weg! U leest het goed: deze editie kondigt zich opnieuw groots aan en zal alle verwachtingen inlossen! Na 19 stages -1 closed road stage, 5 time control sections & 13 regularity stages- parkeert u uw wagen opnieuw in het wagenpark in hartje Ronse. Napraten kan in de pop up BWC bar rond het finishpodium middenin het wagenpark.
11 remote service zones!
Net zoals in ’the good old days’ zijn er tussen de proeven door ‘remote service zones’. Deelnemers kunnen een assistentievoertuig inschrijven. De service crews krijgen dit jaar eveneens een uitdagend schema met maar liefst 11 remote service zones. De keuze van de zones zijn dusdanig gemaakt dat ook service crews zich middenin de actie zullen wanen… Wait and see! Een service crew registreren kan nog steeds door contact met ons op te nemen.
Belangrijke data:
maandag 11 september:
publicatie genummerde deelnemerslijst + pre event briefing
woensdag 13 september:
publicatie publiekspunten
