Expo Fiat-Gordini-Abarth-Simca ‘The Italian-French Affair’

Vanaf 2 september tot 4 november 2023 loopt in het Abarth Works Museum te Lier de expo Fiat-Gordini-Abarth-Simca ‘The Italian-French Affair’. Tijdens de expo wordt het duidelijk dat de historiek van Gordini eerst lang verbonden was met Simca en dat de samenwerking met Renault pas jaren later volgde. Ook de link met Abarth is ongekend. Gordini werkte in een Parijse Fiat garage, waar hij vooral Simca’s, de Franse Fiats, opdreef en het was Abarth die hem vanaf 1949 de collectoren leverde.

(persbericht)

Zeg Abarth en iedereen denkt aan een supersnelle Fiat 500, herkenbaar aan het legendarische logo met een schorpioen. Giftig baasje, pure waanzin, met een geluid dat volgens fans eerder een ‘sound’ is. Filmmuziek waaraan je beelden koppelt van historische races uit lang vervlogen tijden. Zestigplussers zullen dan weer uitpakken met sterke verhalen over hun auto’s die ze “opdreven”. Meestal beperkte het zich tot wat brede banden, kleurrijke stickers en vooral… een ‘Abarth uitlaat’. Dat maakte het grote verschil.

En zo belanden we volop in de historiek van Abarth. Aanvankelijk was de naam vooral bekend voor de befaamde sportuitlaten. Er waren natuurlijk ook die talrijke Fiat Abarth racewagentjes, gebaseerd op de Fiat 500 of 600. Klein maar rapper! Crimineel snelle bommetjes op wielen! Komen mensen in het Abarth Works Museum, dan worden de uitroeptekens plots vraagtekens. Wat staan al die Simca’s hier te doen? Nog iets: wat heeft Gordini hier in godsnaam mee te maken?

Ontdek de geschiedenis van deze prachtige affaire en nog veel meer tijdens deze unieke expo.