WRC Finland KP9: Rovanperä out, Neuville wil de zege

Kalle Rovanperä vertrok als leider aan de tweede lus op vrijdag, maar een stevige crash maakte vroegtijdig een einde aan de ambities van de wereldkampioen en WK-leider in de Toyota Yaris WRC. Dat ongeval vormt meteen een unieke kans voor zijn teamgenoot Elfyn Evans en voor onze landgenoot Thierry Neuville om niet alleen de rally van Finland te winnen, maar ook om het WK nieuw leven in te blazen.

Foto: © Hyundai

De namiddaglus op vrijdag in de Rally van Finland had duidelijk twee gezichten. In de eerste twee proeven ging de zege naar Kalle Rovanperä, die logischerwijze zijn voorsprong uitbreidde, maar na een zware crash in KP8 verdween de jonge Fin uit de strijd. Dat was het sein voor Thierry Neuville om KP8 en KP9 op zijn naam te zetten en zo de kloof met Elfyn Evans, de nieuwe leider, weer te verkleinen. De achterstand van Neuville bedraagt na negen KP’s nog 9,7 seconden en dat is speelbaar met nog dertien proeven te gaan.

We kunnen nu niet anders dan aanvallen”, aldus Neuville aan de aankomst van KP9. “Kalle is uitgeschakeld en hij is de WK-leider. Elfyn staat ook nog voor ons in het kampioenschap en we vechten met hem voor de overwinning. Dus nu moeten we er echt voor gaan.

Eerder tijdens de lus worstelde Neuville nog met de ruitenwissers van zijn Hyundai i20 N Rally1, in die mate zelfs dat hij in KP7 aan het gele bord stopte in plaats van aan het rode bord.

Dat maakt dat Neuville ook achter zich moet blijven kijken, want Takamoto Katsuta volgt in zijn Toyota op amper 3,6 seconden van de Belg en de Japanner rijdt een degelijke wedstrijd. Verder in de top 5 vinden we de enige nog overgebleven WRC-rijders, met name Teemu Suninen (Hyundai) op 24,9 seconden en Jari-Matti Latvala (Toyota) op 1min17.

In WRC2 leidt Jari Huttunen, voor Skoda-merkgenoten Sami Pajari en Oliver Solberg en dat binnen amper tien seconden.  

Vanavond volgt nog een showproef, morgen, zaterdag, staan er acht proeven, goed voor 160 kilometer tegen de chrono op het menu.